Det som Harald Hårfagre lot hår og skjegg vokse for ser nå ut til å drive hver til sitt. Det vil si at så enkelt er det nok ikke. Men føles slik, det gjør det. Er det ikke blitt enda litt lenger til Oslo enn det var bare i fjor...?

Sannheten er vel heller at aldri før i historien har det sentrale østlandsgrepet om landet vært sterkere enn nå. Snaut tusen år etter at folk nordfra, samene inkludert, tok knekken på Olav den Hellige på Stiklestad. Dårlig orienterte som vi ofte er grunnet svak nyhetsformidling trodde vi kanskje det var nok å vinne i Trøndelag. Vi undervurderte tydelig den gjengen som fant hverandre på Eidsvoll i 1814 hvor ingen nordfra kom frem i tide... der heller.

Det renner stadig nytt vann i havet? OL i Tromsø stinker noe så vanvittig ekkelt. Vi ser hvordan makta lar selv folk en skulle tro hadde mer stolthet i kroppen logre for nikkersadelen på Østlandet og konkurrere om å være klakkører for et av en rekke svik mot en befolkning i eget land. Idrettsledere, Ministre, stortingsrepresentanter eller ikke, dette lukter det stygt av. Og det bare et år før grunnlovsjubileet 2014. Og nå har eliten innenfor politikk og idrett funnet hverandre igjen, som de pleier, og da skorter det ikke på noe. Fysj for en forestilling?

Veier i nord? Nei til OL i nord skulle forgylle landsdelen med idrettsanlegg og veier.. Hva ser vi? Siste statsbudsjett ga oss rekord i lav uttelling av samferdselsmidler. Ble det en hel prosent av felleskassa til veier i Troms? Ingen gidder vel slå opp desimalene i dette flaue regnestykket engang. Og det verste er at vi har politikere som forsvarer slikt med å skylde på hverandre slik de alltid har gjort. For et pinlig spill.

Penger er penger. Nå skal vestlandet bindes sammen med bruer og tunneler. Riktignok mest for egen regning som utgangspunkt. Vestlendinger forstår seg på bompenger. Men dette kan fort endres når en ser hvor vanvittig denne regninga kommer til å bli. 150 milliarder er tall vi ikke tør snakke om engang i nord. Bare 20 % statlig finansiering av dette er rene skrekktall. Mer enn et OL i Tromsø skulle kostet..brutto. Ikke noe dårlig tips at veikassa kommer til å være bunnskrapt når vi skal snakke om å stanse veidrapene nordover. For ikke å nevne nye veiløsninger langs fjell og fjord hvor rasene bestemmer over liv og død.

Jernbane for hvem? Før dette har man bestemt at hele østlandet skal bli satsingsområde for jernbane for hundrevis av milliarder. Lyntog til Bergen/Trondheim og Stavanger ligger også langt fremme i samferdselskøen. En må faktisk bygge nye byer for å fylle folk opp rundt de nye sporene. Mens nord for Nordland fins det ikke en eneste meter jernbane. Alle må fly eller bruke av ferien for å ta hurtigruta. Vet man hva det koster å fly Widerøe i nord, eller gir man f... i det også?

Dyre stemmer for nytt museum. Selv kulturmidler har man en egen liten vri på. En landsdel som har mer enn 10 % av innbyggerne i riket ligger langt under dette i statlige kulturmidler. I nordnorge ligger bevilgningen på noen få hundrelapper pr. innbygger. I Oslo med godt selskap av andre store byer sørpå snakker vi om tusenlapper pr. innbygger. Og det stopper ikke der. Siste er at nå skal regjeringen også kjøpe seg stemmer ved å frita Oslo kommune fra forpliktelsen med å bygge Munchmuseet. Der fyker det nye milliarder ut av den kulturelle felleskassa. Finn frem blokkfløyta... luften er ennå gratis.

Hva med en mur over Saltfjellet? Europa raides nå av separatister både i Skottland og sør i Europa. Det planlegges folkeavstemninger flere steder. Dette kommer fordi folk føler seg overkjørt av eliten i sine respektive land. Hva skulle tilsi at Norge er annerledes? I likhet med Skottland har vi både olje/gass og rike naturressurser som kraft, fisk og mineraler så det holder. Vi trenger ikke føle oss svake og utnyttede av den statlige kapitalmakta på østlandet. Det er egentlig alltid på tide å slå i bordet om vi virkelig skal ta ansvar for egen fremtid. Vi får vel neppe til en mur over Saltfjellet i de nærmeste årene, men en liten statue av Tore Hund kan vi vel fikse her og der. Om ikke for annet så i hvert fall til skrekk og advarsel for den det måtte angå?

200 års ensomhet. Vi vet alle det ikke nytter stort å bringe frem denne uhyggestemninga gang på gang, og man skal jo arbeide sammen om løsninger osv. Ingen er mer lojale mot denne statsdannelsen Norge enn folk nordfra. Våre samiske venner inkludert. Noen av oss trenger likevel å rive av seg? for helsas skyld.

Men også sentralstaten Norge trenger vårt raseri. Ingenting skader nasjonen mer enn taushet og servile politikere vi sender sørover for å integreres i makta. Slikt dreper den villskapen vi trenger for å stå oppreist så nær nordpolen. Det tok to hundreår å skape det systemet som har ført til at vi er blitt våre egne undertrykkere.

Tar jeg fullstendig feil eller kan 2014 bli det året da vi oppdager det?