– Vi har nå fått bekreftet at ekspedisjonene gjør seg klar til avreise og at det vil bli gjort et forsøk på å fly til Union Glacier i ettermiddag norsk tid, sier Marte Lundberg til NTB.

Forsinket

Hun er presseansvarlig for den største av de norske sydpolekspedisjonene som har som mål å nå polpunktet på 100-årsdagen for Roald Amundsens flaggplanting 14. desember. Ekspedisjonen med direktør Jan-Gunnar Winther, historiker Harald Dag Jølle, Vegard Ulvang og eventyrer Stein P. Aasheim har måttet vente i over en uke over tiden i den chilenske byen Punta Arenas.

Treski

Med i flyet til Antarktis er også to norske og en australsk sydpolekspedisjon. Den tidligere skøyteløperen Asle T. Johansen og Gaute Grindhaug har med seg journalist Agnar Berg på ekspedisjonen, som skal starte et godt stykke lenger sør på 82 grader. Til gjengjeld skal de gå med samme utrustning som Amundsen brukte, treski med selskinnsfeller og tunge tresleder.

Celeber mottakelse

Den siste ekspedisjonen består av Aleksander Gamme og Steffen Dahl som fra hvert sitt utgangspunkt skal gå solo til polpunktet. De av ekspedisjonene som når fram til den 14. desember vil etter alt å dømme treffe statsminister Jens Stoltenberg som planlegger å reise til den amerikanske basen på polpunktet for å ta i mot ekspedisjonene.

Men mye skal klaffe før dette skjer. Rett før flyet fra Punta Arenas skulle lette, var værmeldingene for det første felles stoppet i Union Glacier igjen blitt mer usikre. Den mer enn 3.000 kilometer lange flyturen til Union Glacier var ventet å ta mer enn fire timer.

– Dersom de klarer å lande der, er planen for vår ekspedisjon å ta seg videre til utgangspunktet i Hvalbukta. Inkludert en stans for å opprette et depot og fylle drivstoff, er det ventet at denne flyturen vil ta seks-sju timer, sier Marte Lundberg. (©NTB)