Gå til sidens hovedinnhold

Hva i himmelens navn er det du holder på med, Erna?

Artikkelen er over 7 år gammel

– Hold meg utenfor denne ynkeligheten, skriver kulturredaktør Lasse Jangås

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg kan ikke huske å ha opplevd noen norske politikere så puslete, feige og fullstendig uten integritet som deg og din regjering akkurat nå.

Hør her: Det er greit - gjør deg så liten og stakkarslig du bare vil for min del når Dalai Lama kommer.

Men - HOLD MEG UTENFOR!

Skjønner du ikke at du samtidig reduserer meg til en patetisk nikkedukke blottet for moral og anstendighet?

For skal ikke dere representere oss - folket i Norge?

Jeg - og en stor majoritet i den norske befolkning - må nå rykke ut og forsvare oss mot det ynkelige imaget du og dine gir oss. Som nordmann framstår jeg nå som dårlig menneske som setter lommeboka foran verdighet og det jeg tror på.

Å ikke møte Dalai Lama for å blidgjøre Kina er ikke bare hårreisende dårlig - det er så flaut at jeg umiddelbart må fortelle alle utenlandske venner at vi faktisk sliter litt med demokratiske prosesser også her til lands.

Jeg må rett og slett fortelle dem at det er i ferd med å utvikle seg en ukultur her der styresmaktene på en eller annen måte tror de alltid vet bedre enn flertallet og derfor tar digre beslutninger fullstendig på tvers av folkets mening og vilje. Forstå det den som kan.

Kjære Erna - hvis du ser ut av vinduene fra kontoret ditt får du øye på menneskene du skal tjene.

Nesten alle de der ute vil det motsatte av dere i minst to forskjellige og viktige saker framover:

Vi vil OVERHODET IKKE ha noe av et ynkelig knefall for Kina. Vi vil at dere møter Dalai Lama, uansett hva Kina sier. Hører du? Ta ham godt imot, det fortjener han - og du vet det.

Vi er verdens rikeste land og liker å kalle oss et demokrati med tro på menneskerettigheter og anstendighet. Ikke tving oss til å slutte med det.

En gang til: Vi - det store flertallet - vil ikke la oss styre av noen gale menn i Beijing som fullstendig gir blaffen i sitt eget folks ve og vel, og heller mishandler og fengsler og tar livet av medmennesker med andre meninger enn de godkjente.

Vi vil ikke at dere skal selge sjela vår, verdiene våre og alt vi står for - for Kina.

Vi vil ikke at dere skal prostituere oss - for dem.

Vi vil ikke være som dem. Vi vil bestemme sjøl.

Men dessverre - jeg tror ikke dere kommer til å ta hensyn til det store folkeflertallet. Jeg tror dere kommer til å legge dere på rygg og logre for Kina.

Husk da at dere ikke gjør det med vår velsignelse.

Husk også at du sparer oss for en hver tale på 17. mai som inneholder hyllest av ordene ytringsfrihet, demokrati eller menneskerettigheter. Det er ingen som liker dobbeltmoral.

Du har allerede tapt ansikt, og hvordan dere klarer å stå oppreist er uklart for meg. Noen ryggrad er det jo ikke å få øye på.

Du og dine er nå i ferd med å spolere hele grunnlaget for grunnlovjubileet. Og snart kommer OL-saken opp også. Jeg tror det samme vil skje da. Det er nå dobbelt så mange som er imot et Oslo-OL som er for. Jeg tror likevel dere kommer til å gå for statsgarantien, selv om ingen skjønner hvorfor.

For de fleste oppegående mennesker er det enkelt å forstå at det er galskap å bruke alle de titalls milliardene på en fest der et IOC vi ikke orker tanken på å identifisere oss med skal bestemme alt. Vi skal bare stå i skauen og heie. Og betale.

IOC og Kina går forresten godt overens. Heiberg kastet ikke bort tida etter at han var med på å tildele Kina lekene sist. Det skaffet ham mektige venner på innsiden. Ved siden av den lukrative jobben i IOC har han gjort egen butikk av kontaktene dette ga ham. Han åpner nå dører for nordmenn i Kina.

Ligger det ikke noe der, Erna? Kan du ikke bruke Gerhard, sånn at vi slipper å bli stilt i en sånn enorm forlegenhet? Jeg makter nesten ikke vise meg utenlands lenger. Jeg lurer på om jeg skal si jeg er nederlandsk eller noe. Det er jo nok land å ta av. De fleste land møter gjerne Dalai Lama. Men altså ikke verdens rikeste. Vi velger skammen.

Kjære Erna - ikke undervurder oss. Vi er ikke dumme. Dette handler ikke om retten til å få snakke med Kina om menneskerettigheter. Vi skjønner at dette har med penger og finanser å gjøre, så spar oss.

Hvorfor kan dere ikke bare ta avstand fra alt dette? Du har jo et parti i ryggen som nettopp er til for "folk flest".

Men dessverre; heller ikke Siv kan hjelpe her.

Folk flest bor jo i Kina.

Kommentarer til denne saken