VIKRAN (Nordlys): Andreas Nordhus Johansen er én av flere Tromsø-pendlere fra Malangen i Balsfjord, som har kjøpt elbil for å slippe bompenger i Ryatunnelen.

Andreas har 12 mil pendling daglig til jobben hos Asko på Ramfjordmoen. Han og kona ble enige for et år siden om å skifte ut dieselbilen med en Nissan Leaf elbil. I mai i fjor kjøpte de elbil.

Har halvert bilkostnadene

Noe som har mer enn halvert utgiftene til det totale bilholdet. Og de «lurer» seg altså unna bompenger på minst 20.000 kroner årlig i Ryatunnelen med den nye bilen i hvert fall fram til 2017.

– Jeg jobber som sjåfør hos Asko på Ramfjordmoen, og har 6 mil til jobben, altså 12 mil kjøring hver dag. Når jeg skulle gjennom tunnelen betydde dette at jeg hvert år måtte kjøpe minst to bomring-pakker som hver er på 200 turer. Hver pakke koster 10.000 kroner, så det betyr at jeg og familien ville få minst 20.000 kroner i bompengeutgifter årlig.

Andreas er ikke alene om å ha skjønt den økonomiske fordelen ved å gå over til elbil. Han forteller at han vet om 6- 7 andre som nå er blitt eier av elbil i området.

Sparer flere utgifter

Ryatunnelen ble åpnet for bruk høsten 2011, og hadde 42.181 passeringer det året. I 2011 passerte 182.551 biler i tunnelen, mens det i fjor kjørte 194.635 biler igjennom tunnelen. Bompengeperioden er satt til 18 år, og skal da vare fram til 2029.

– Jeg gikk jo en runde med kona, og etter å vi begge hadde gått gjennom regnskapet ble vi snart enige om at dette var riktig. På den gamle bilen hadde vi totalt månedlige utgifter på 11.000 kroner, og med elbilen er vi kommet ned på i overkant av 4.000 kroner.

Andreas sier at den forrige bilen hans med dieselmotor lå på rundt 0,9 liter i milen, noe som betyr drivstoffutgifter på 13-14 kroner på mila. Med elbilen er denne kostnaden kommet ned i ladeutgifter på under to kroner for hver kjørt mil, og Andreas anslår derfor at besparingen på bare drivstoffutgifter til rundt 50.000 kroner i året.

– Og så er servicekostnadene for en elmotor på et lavnivå sammen liknet med en dieselmotor eller bensinmotorer. Kostnadsnivået er så lavt med slik bil at man har omtrent spart inn så mye pengerpå fem år at det tilsvarer nyprisen for en ny bil igjen.

– Vi liker elbilen kjempegodt, men det å kjøre en elbil krever et helt annet kjøremønster. Man må tenke forbruk, for det er ikke bare å svippe innom en stasjon og «tanke opp». Likevel er vi kjempefornøyde. Bilen er jo nesten lydløs, det eneste man hører er piggene som lager lyd på isete veier. Vi har vært raske med å legge opp til rutiner for bruken av bilen, blant annet lader jeg bilen på jobben. Nei, i dag angrer vi faktisk på at vi ikke kjøpte bilen tidligere.

Strøm under 2 kroner mila

Pendleren fra Vikran her heller ikke merket seg noe klart negative sider ved bruk av elbilen vinterstid.

– Jeg merker jo at bilbatteriet ikke har hatt samme kapasitet i de verste kuldeperiodene, men det er jeg jo fullt klar over. Dette inngår jo bare at man må innrette seg etter at det er en elbil man har. Og når det gjelder kjøreferdigheter og raskhet stiller den ikke tilbake for andre biler, sier Johansen.

– Vi kjøpte egentlig denne bilen som en pendlerbil, en bil nummer to. Nå er vi blitt så glad i den at den har inntatt rollen som førstevalg når vi skal av gårde, sier han.