I dag fyller kommunepolitiker Helge 100 år

GESTIKULERER: Helge Solvang (100) ar fortsatt et og annet på hjertet som han vil fortelle, men er ikke like kvikk som før. Nå tviler landets eldste kommunepolitiker på at helsa holder ut hele perioden. Foto: Torgeir Bråthen

GESTIKULERER: Helge Solvang (100) ar fortsatt et og annet på hjertet som han vil fortelle, men er ikke like kvikk som før. Nå tviler landets eldste kommunepolitiker på at helsa holder ut hele perioden. Foto: Torgeir Bråthen Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Helge Solvang i Balsfjord er utvilsomt Norges eldste kommunestyrepolitiker.

DEL

STORSTEINNES (Nordlys): - Men jeg skal ikke feire dagen før på fredag, presiserer han. Da har jeg invitert 40 stykker hjem til meg.

Solvang, som bor på Tennes, dro mandag en tur inn på korttidsopphold på sykehjemmet. Ikke bare for å lade batteriene til 100-årsfeiringa, men også fordi helsa ikke er hva den en gang var.

- Formen er elendig, sier han uten omsvøp, og forteller om lunge- og hjerteproblemer.

Ikke desto mindre er han fortsatt med i Balsfjord kommunestyre, etter at han for to år siden ble valgt inn for Arbeiderpartiet. Solvang sto oppført helt nederst på valglista, og hadde ikke drømt om at han skulle bli valgt inn. Men han fikk så mange personstemmer og slengere at han rykket opp til 8. plass og inn i kommunestyret. Dermed ble han historisk som Norges eldste kommunestyrerepresentant.

- Tar av oss hatten!

Den største politiske seieren vant Solvang i fjor, da kommunestyret sa nei til fiskeoppdrett i fjorden. En sak han hadde markert seg sterkt i.

- Da dro jeg hjem og heiste flagget, forteller han.

Ordfører Ole-Johan Rødvei i Balsfjord sier Solvang påvirket veldig i den saken, og at det er beundringsverdig at han i sin høye alder vil stille opp som han gjør.

- Vi tar av oss hatten for det. Det er kjempespennende å ha en mann med den livserfaringen i kommunestyret, sier Rødvei.

Han omtaler Solvang som en flott kar.

- Han kler seg alltid ordentlig og viser respekt for kommunestyret. Det er umulig å skjønne at han er hundre år, sier han.

- Tror du at du sitter i kommunestyret når du blir 100 år?

- Nei, det er hundre prosent sikkert at jeg ikke gjør.

- Er det noen saker hvor han har talt ordføreren imot?

- Han var ikke helt enig når det gjaldt skolestrukturen ...

Tar ikke en periode til

Selv synes ikke Solvang at kommunestyremøtene er det mest minneverdige han har opplevd her i livet.

- Det skjer ikke så mye der, synes jeg. Det var mer interessant i jordstyret, der jeg satt i 16 år, sier han.

100-åringen har to år igjen av kommunestyreperioden, men er usikker på om han klarer å være med så lenge.

- Helsa har forverret seg sånn at jeg tror ikke jeg fullfører. Jeg stiller i hvert fall ikke opp til valg neste gang, slår han fast.

Stolt av å ha vært krigsseiler

Solvang har både vært fisker og drevet jordbruk, men har blitt mest kjent som krigsseiler under andre verdenskrig. Fra 1942 til 1945 seilte han i seks konvoier som gikk fra New York til Liverpool med ammunisjon og drivstoff. Fem av konvoiene ble angrepet av ubter.

- Det var ikke en jobb for smågutter. Bare på en konvoi mista vi hundre mann. Vi ble kastet rett inn i jævelskapet, forteller han.

- Angrer du på at du var med?

- Nei, jeg angrer ikke. Jeg hadde angret dyrisk om jeg ikke hadde vært med. Dette er en innsats jeg er stolt av å ha vært med på, sier han.

Tilhenger av kongehuset

Det er for en stor del familie og slekt som er invitert på bursdagsfeiringa på Tennes, og seinere blir det også en markering i kommunestyret. Gratulasjonstelegram fra kongen har han også fått.

- Vi har treftes. Vi er gode kompiser, forfekter Solvang.

Han er en sann kongevenn, og under et besøk på den videregående skolen i Finnfjordbotn for tre år siden, der han for øvrig refset staten for sin usle behandling av krigsseilerne, proklamerte han seg som en trofast monarkist og svoren tilhenger av kongehuset. Med følgende modifikasjon:

- Unntatt Ari Behn!

Artikkeltags