LAVANGSDALEN (Nordlys): Her - i Smalakelva i Lavangsdalen - ble bilnøklene til savnede Per Vålnes funnet i desember.

Hvordan bilnøklene havnet der, hvem som er den mystiske mannen med hodelykten og hvor Per Vålnes' iPhone har blitt av, er blant de ubesvarte spørsmålene politiet søker å finne svar på i jakten på den forsvunnede 50-åringens skjebne.

LES OGSÅ: Kan ha blitt drept

Det er nå over syv uker siden politiet utvidet etterforskningen av forsvinningen. Siden 16. april har Kripos bistått både taktisk og teknisk i etterforskningen av det politiet ser på som et mulig drap.

Til tross for en omfattende etterforskning, der det blant annet er gjennomført over 30 avhør, står fortsatt en rekke sentrale spørsmål ubesvart. Nordlys har gått gjennom noen av dem:

* Hvordan havnet bilnøklene i elva?

4. desember i fjor ble savnede Per Vålnes' hvite Volkswagen Transporter funnet på en vinterstengt rasteplass langs E8 i Lavangsdalen.

Under letingen fant letemannskap bilnøklene i Smalakelva - som munner ut i en foss rundt hundre meter overfor E8 og rasteplassen bilen ble funnet på.

LES OGSÅ: Har du sett Per?

Nøklene lå et stykke ut i elven ved siden av en stein, på en måte som gjør at politiet ikke tror de havnet der tilfeldig.

- Vi har ingen formening om hvordan nøklene har havnet der, og vi lurer selvfølgelig på hvordan og hvorfor de ble funnet der de ble funnet, sier Katrine Grimnes, etterforskningsleder på Målselv lensmannskontor.

* Hvorfor var bilen tom for drivstoff?

Bilen var nærmest tom for diesel da den ble funnet. Da den ble frigitt til familien, måtte Sivilforsvaret fylle opp tanken slik at de skulle få kjørt den hjem til Sagelv i Balsfjord, 45 kilometer fra funnstedet.

Politiet har gått gjennom overvåkningskameraene fra de to bensinstasjonene i Nordkjosbotn, og slått fast at Vålnes ikke har vært innom der på kvelden 30. november, da han skal ha forsvunnet hjemmefra.

Bensinstasjonene, Shell og Statoil, ville vært naturlige steder å stoppe for å fylle tanken på veien.

LES OGSÅ: Etterlyser savnet person

- Bilen var ikke helt tom for diesel. Det hadde latt seg gjøre å kjøre den til nærmeste bensinstasjon, sier Grimnes.

Bilen var tydelig rygget inn på parkeringsplassen i Lavangsdalen.

- Vi har merket oss det. Det ser ikke ut som at det er gjort et hastestopp. Bilen er parkert på en ordentlig måte.

* Hvorfor lå luen og vottene igjen i bilen?

Både lue og votter lå igjen i kupeen i bilen da den ble funnet. Det til tross for at familien beskriver Per Vålnes som en ivrig og erfaren turgåer. De mener derfor det er rart at han skal ha lagt igjen ytterklær i bilen på vinteren, dersom han har forlatt stedet til fots.

Grimnes opplyser at dette så langt ikke har vært gjenstand for interesse i etterforskningen. Bilen ble først gjennomsøkt like etter at den ble funnet, og har senere vært gjenstand for mer omfattende kriminaltekniske undersøkelser i regi av Kripos.

LES OGSÅ: Per fortsatt forsvunnet

- Vi har hatt en gjennomgang av det som var i bilen, og har tatt tak i de tingene vi mener er interessante, sier Grimnes.

- Hva dreier det seg om?

- Det kan jeg ikke kommentere, men det er flere som har benyttet bilen før Vålnes forsvant. Sånn sett er ikke nødvendigvis funnene mistenkelige.

Vålnes' pengebok lå også igjen i bilen. Passet hans har ikke politiet funnet.

* Hvem er mannen med hodelykten?

Nylig fikk politiet inn et vitne som i rundt tiden Vålnes ble meldt savnet har observert en person med hodelykt ved den savnedes bil.

Politiet har ikke kontroll på hvem mannen med hodelykt er, men utelukker ikke at det kan være Vålnes selv.

* Hvor er mobiltelefonen?

Datainnhenting fra Vålnes' mobiloperatør viser at det har vært trafikk på telefonen hans i dagene før han forsvant. Etter at han sist ble sett av sin samboer 30. november, har imidlertid ingen hatt kontakt med ham. Telefonen - en Apple Iphone - er heller ikke funnet.

* Ingen trafikk på datamaskinen

Da politiet like etter forsvinningen gjorde et grovsøk i Vålnes' nettleser, viste det ingen trafikk i tidsrommet fra 27. november til han sist ble sett 30. november.

Dermed har politiet ingen spor å gå etter. 50-åringens hjemme-PC er nå inne til analyse hos politiets IKT-avdeling. Resultatene har latt vente på seg på grunn av streiken blant statsansatte.

Nye gjenstander funnet

I tillegg har politiet etter tips fra publikum i forrige uke gjort to nye beslag av gjenstander på stedet der bilen ble funnet. Grimnes ønsker ikke å kommentere hva beslagene dreier seg om.

- Det er et vitne som har funnet dem torsdag, og meldt ifra til oss. Vi vet ikke om det er gjenstander som er kommet dit nylig eller om det er ting som er smeltet fram fra snøen. Vi har sikret dem og nå skal de undersøkes, sier hun.

Flere vitner

Det er så langt gjennomført over 35 vitneavhør i saken - fem bare denne uken.

- Vi får stadig inn ny informasjon som vi sjekker ut. Noe er opplysninger vi kjenner fra før av, mens andre vitner gir oss nye ting vi skal undersøke, sier etterforskningsleder Katrine Grimnes ved Målselv lensmannskontor.

- Det vil helt sikkert avstedkomme flere avhør. Vi har flere navn på blokka, men vi vet ikke hva de vil si enda, sier Grimnes.

Hun vil ikke kommentere hvilke opplysninger avhørene har gitt.

Torsdag har Kripos kontinuerlig vært til stede i Målselv og Balsfjord i 52 dager. Det vil de fortsette med i neste uke også.

- Det ser ut til at de skal være med videre, sier etterforskningslederen.

Vet du noe om forsvinningen? Nordlys-reporterne Jostein Larsen Østring og Jørn Normann Pedersen følger saken, og kan nås på telefon 959 79 895 eller e-post [email protected].