Gå til sidens hovedinnhold

- Hvor lenge skal barna i Gaza tåle dette?

Artikkelen er over 9 år gammel

Tromsølege Mads Gilbert vurderer å dra tilbake til Gaza.

Etter at Israel onsdag utførte flere luftangrep mot mål på Gaza-stripen, har UNN-klinikkoverlege og Palestina-venn Mads Gilbert vært i kontinuerlig kontakt med sine palestinske kolleger.

- De forteller om stor frykt, en skrekkslagen sivilbefolkning og bomber som hagler utstoppelig ned, forteller Gilbert til Nordlys.

- Mitt anliggende er bekymring, fortvilelse og sorg over at den palestinske sivilbefolkningen blør nok engang. Skal det aldri ta slutt? Skal ikke lidelsene og angrepene på alminnelige palestinere i Gaza, aldri ta slutt? Hvor lenge skal barna i Gaza tåle dette? spør den profilerte legen.

Ni personer skal ha blitt drept i de innledende angrepene, blant dem Ahmed Al-Jaabari, leder av Hamas' militære fløy. Siden har flere menneskeliv gått tapt - også barn, sier Gilbert.

- De jeg har snakket med, frykter at dette vil utvikle seg til det verre. De sier at det minner veldig om situasjonen i 2008-2009, og de frykter tilsvarende brutale angrep.

Kan dra tilbake

Forrige gang den israelske hæren invaderte Gaza-stripen var i et tre uker langt angrep som startet 27. desember 2008. Over 1.400 palestinere ble drept, de fleste av dem sivile.

Da arbeidet Gilbert og kollega Erik Fosse som leger på sykehuset al-Shifa i Gaza by, mens journalister ble nektet inngang i området av den israelske hæren.

- Når dette skjer nå, tenker jeg på barna vi møtte - barn som var skadet, og som fikk revet av armer og ben. De lever i den mest forferdelige frykt og redsel, sier Gilbert.

Han utelukker ikke at han kan komme til å dra tilbake til Gaza.

- Det annonserer jeg ikke i media, men det er slik at når man har jobbet med Palestina i 30 år, er det klart at dersom de ber deg om å komme, så kommer du, sier han.

- Det er altså noe du vurderer?

- Selvsagt. I den anledning vil jeg også takke for støtten fra mine kolleger, som sier de kan stille opp og ta vaktene mine dersom jeg drar.

- Ansvar som vennskapsby

Gilbert minner om at Tromsø er vennskapsby med Gaza by.

Med det følger et ansvar når den palestinske sivilbefolkningen rammes som nå, mener han.

- Det er i slike stunder at man må vise hva vennskap betyr. Jeg håper og tror at ordføreren står opp og sier klart ifra at man ikke aksepterer disse angrepene - uansett hva man måtte mene politisk. Dette er en blodig opptrapping av det som har skjedd i hele år, en opptrapping som skaper død og fortvilelse hos våre venner i Gaza.

Så langt i år har det blitt skutt nærmere 700 raketter mot Israel fra militante palestinere på Gaza-stripen. Ifølge en FN-rapport datert 10. til 16. oktober i år, hadde til da én israeler mistet livet som følge av disse rakettangrepene. Til sammenligning har israelske regjeringsstyrker drept 62 palestinere på Gaza-stripen før de siste angrepene startet.

- Dersom man ser på tapstallene, er bildet helt krystallklart. Det er ute av alle proporsjoner og i strid med folkeretten, sier Gilbert.

- Situasjonen er at den palestinske befolkningen er uten beskyttelse. Det internasjonale samfunnet vender ryggen til det palestinske folket, mens vi hele tiden hører om Israels rett til å forsvare seg. Det man egentig snakker om da, er Israels rett til å angripe sivile palestinere.

Frykter opptrapping

Gilbert frykter nå at situasjonen skal eskalere til å bli verre enn den var under angrepen i 2008-2009.

- Det er grunner til å tro det. Israel har en systematikk i sine militære angrep som tilsier opptrapping, og de går ekstremt hensynsløst til verks. Nå har de annonsert at de skal drepe den militære og politiske ledelsen i Hamas, som er det lovlig valgte regjeringspartiet i Gaza. Samtidig er det sivile samfunnet beskyttet av folkeretten, understreker han.

Gilbert viser til vitnerapporter om at israelske styrker allerede har bombet en politistasjon i Gaza by.

- Det er en del av det sivile - ikke det militære - samfunn. Israel gjennomfører angrep som er stikk i strid med folkeretten, og der andre nasjoners ledere umiddelbart ville bli utsatt for blokade, boikott, sanksjoner, flyforbudssoner og endog invasjon. Men Israel slipper altså unna - igjen og igjen og igjen, sier Gilbert.