- Hvem drepte onkelen min?

ETTERLATT: Hilbert Noralf Eriksen (67) bor like ved huset der onkelen Erling Eriksen ble funnet drept 16. november 2002. Ti år senere har han langt på vei gitt opp å finne ut hvem som er ansvarlig for Erlings død.

ETTERLATT: Hilbert Noralf Eriksen (67) bor like ved huset der onkelen Erling Eriksen ble funnet drept 16. november 2002. Ti år senere har han langt på vei gitt opp å finne ut hvem som er ansvarlig for Erlings død.

Artikkelen er over 7 år gammel

Ti år etter at Erling Eriksen (85) ble funnet drept, er nevøen nær ved å gi opp å få svar på drapsgåten.

DEL

– Erling var gammel, men selv om noen er gammel, skal de ikke ende sine dager med å bli drept, sier Hilbert Noralf Eriksen.

Nordlys treffer 67-åringen på Breivikeidet, drøye fire mil utenfor Tromsø. På jordet bak ham ligger det som engang var huset til onkelen Erling Eriksen. Kun grunnmuren står igjen, knapt synlig under det hvite snødekket.

16. november i fjor var det nøyaktig ti år siden huset brant ned til grunnen. I ruinene ble 85 år gamle Erling funnet død, antatt omkommet i brannen.

Tekniske undersøkelser og obduksjon slo imidlertid fast noe annet. Ikke hadde han røyk i lungene, og en skitten tøyfille ble funnet i munnen til 85-åringen.

Erling var kvalt til døde.

Frafalt drapssiktelse

– Det er ikke slik at jeg går rundt og tenker på dette daglig, men jeg ser jo huset hver dag, sier Hilbert Noralf Eriksen.

Som nærmeste nabo til huset der Erling bodde, blir han ofte påminnet onkelens tragiske skjebne. Det går likevel greit, fastholder Eriksen.

Mer problematisk er at det gjerningsmannen ennå går fri.

– Det skyldes dårlig politiarbeid, slår han fast.

Kort tid etter drapet ble en mann i 30-årene pågrepet, varetektsfengslet og siktet i saken. Det viser seg imidlertid at politiet har feil mann. Bevisene holder ikke, og vedkommende har dessuten alibi.

Agerte ikke på funn

I mellomtiden dukker det opp andre spor og opplysninger som nevøen mener etterforskerne ikke tok på tilstrekkelig alvor.

På sensommeren 2003 gjør to personer er interessant funn. En kamuflasjebukse, en genser og et par sokker blir funnet i terrenget ikke langt fra Erlings hus, gjemt i et kratt.

Politiet får beskjed om funnet, men det skal ta nærmere to år før de agerer på tipset.

– Det ble funnet klær, men de brydde seg ikke. Det er elendig arbeid, sier Hilbert Noralf Eriksen.

Hadde penger hjemme

Han har flere teorier om hvorfor onkelen møtte sitt endelikt den aktuelle novembernatten. Det var ifølge han en kjent sak at Erling oppbevarte store kontantsummer hjemme.

At noen visste dette og tok seg inn for å rane ham, er derfor ikke usannsynlig, mener nevøen.

– Fremmede tar seg ikke bare inn i huset til mann og dreper ham. Så galt står det ikke til i Norge, sier Eriksen.

I ti år har han ventet på svar om hva som skjedde med onkelen. Han levner lite håp for å få det.

– Det er i så fall kun dersom vedkommende som gjorde det, eller noen som vet noe, melder seg. Politiet klarer i alle fall ikke å løse det.

Få uoppklarte drap

Selv om han ikke kjenner Erling-drapet i detalj, understreker Troms-politimester Ole Bredrup Sæverud på generelt grunnlag at de tar enhver drapssak på det største alvor.

– Vi vil vite hva som har skjedd, samtidig som vi må sørge for at rettssikkerhetsgarantien er ivaretatt. Vi skal ikke la oss rive med i et ønske om å oppklare, sier Sæverud til Nordlys.

Drapssaken fra Breivikeidet er blant få uoppklarte drap i Norge siden årtusenskiftet. Siden 2000 er det kun 18 drapssaker som ennå har status som ikke oppklart, ifølge statistikk fra Kripos.

Selv om jakten på Erlings drapsmann har stoppet opp, er ikke saken helt lagt vekk, understreker Sæverud.

– Det vil alltid være en risiko for at de valgene man gjør på et tidspunkt i en etterforskning, ikke viser seg å være de beste når man kommer videre framover i saken. Samtidig satser vi alt på å oppklare alvorlige straffesaker som drap, og de forsvinner sånn sett aldri. Dukker det opp nye opplysninger, så vil vi sjekke dem ut, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken