Hvalen «Heiko» skadet av fiskekrok

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

- Det føles kanskje litt som et myggstikk for kvalen, men hvis det kommer en krok til med mye fiskesnøre, kan hun få problemer.

DEL

Onsdag oppdaget lofotinger at en hval hadde lurt seg under brua på E10 like ved flyplassen i Svolvær, skriver Lofotposten.

Først trodde man det var en vågekval som hadde søkt inn til land for å dø, men det ble raskt klart at kvalen var i god vigør og at den hadde funnet et ypperlig matfat.

Det har vært svært stor interesse for å se vågehvalen. Det har til tider vært trafikkaos på E10 ved Husvågen

Fiskekrok i kroppen

Kvalen, som på folkemunne har fått navnet "Heiko", etter spekkhoggeren "Keiko" og Lofotens kvalforsker "Heike", har blitt en attraksjon og både fastboende og turister.

Marta Acosta Plata fra Marefa (The Marine Research and Education Fund) i Andenes og Heike Vester fra Ocean Sounds i Henningsvær fikk meldinger at folk lørdag fisket med stang og pilker fra land mens kvalen var bare noe meter fra fjæresteinene.

Stikk i strid med forskernes råd, kommer også båter i full fart under brua i E10 mens kvalen er på matjakt.

- Den har allerede en fiskekrok i kroppen, sier Plata.

- Det føles kanskje litt som et myggstikk for kvalen, men hvis det kommer en krok til med mye fiskesnøre, kan hun få problemer. Og hvis en båt kolliderer med en kval i full fart, er det farlig for kvalen, men også for dem som sitter i båten, sier hun.

Helt uakseptabelt

Etterforskningsleder Gunnar Arne Disington på Svolvær politistasjon blir svært overrasket over at folk forsøker å fiske kvalen.

- Det er helt klart uakseptabelt, for ikke ordlegge meg for sterkt, selv om det i dette tilfelle ville vært passende. Vi kan ikke akseptere at vågekvalen blir skadet av bevisste handlinger fra folk på land, sier Disington.

Politiet har også er trafikalt problem på stedet og de vil derfor sende ut en patrulje. Han antar fiskestengene ikke er i bruk når politiet kommer til stedet.

- Vi vil nok ikke registrere noen som fisker når vi ankommer, så vår henstilling er at dette må stoppe, sier Disington, som vil ta kontakte både Mattilsynet og hvalforsker Heike Vester, for å avklare hva som bør gjøres i denne situasjonen.

I tillegg til at flere står med fiskestenger og fisker i vågekvalens matfat, tok flere båter seg inn i Husvågen søndag og la seg til i vågekvalens rute.

Dette til tross for de sterke henstillingene fra hvalforskerne om at man ikke gikk inn til kvalen med båt. Dette kunne stresse det enorme dyret og få alvorlige konsekvenser.

Vil sette opp skilt

Plata plasserte skilter på brua og ved båtplassen med anbefalingen om at publikum bør nyte synet av hvalen fra land, og ikke fra båt.

- Men kanskje skal vi male på brua også at folk ikke bør fiske når hvalen er nær og at båter skal kjøre sakte. Vi skal søke kommunen om tillatelse og håper at alle er varsom med hvalen, sier Plata.

Det har vært svært stor interesse for å se vågehvalen som ble observert første gang i Husvågen onsdag i forrige uke. Det har til tider vært trafikkaos på E10 ved Husvågen

Artikkeltags