En snørik dag sist vinter på Mortensnes i Tromsø: Naboen måket snø. I gården ved siden av sto nabodama i bikini og gravde i jord – i 20 grader.

Slikt går an når man har et drivhus å krype inn i.

Sist sommer fikk hageentusiasten Lena Brustad endelig drivhuset hun hadde drømt om.

I egen hage.

– Drivhuset forlenger sommeren i begge ender. Dermed kan jeg holde på med hobbyen min hele året gjennom, sier hun, mens hun serverer modne tomater og peker på agurker og chiliplanten med så store chili at man nesten blir litt flau av assosiasjonene..

Ro og meditasjon

Da Lena var liten jente, skjønte hun seg ikke på voksne som tok bilde på bilde av blomster. Det har endret seg. Nå deler hun bilder av alt som spirer og gror med andre hageelskere – og tilbringer så mye tid hun kan i den frodige hagen, eller i drivhuset. Alt av dameblader er byttet ut med hagebøker og magasiner for folk med grønne fingre. Og You Tube.

– Det er utrolig alt man finner på You Tube. Jeg har lært masse om planting der.

Og hva er drivhuseffekten? Jo, inne i det lille huset finner Lena fred og ro.

– Å være her er meditasjon. Det er fascinerende å se ting vokse, som for eksempel at et lite solsikkefrø blir til en svær solsikke.

Eksotisk look

Lena drømmer om en tropisk look i hagen utenfor eneboligen. Hun går for sterke farger. Og styrer unna pasteller i blomstervalg.

– Jeg prøver meg på mange planter som egentlig ikke har forutsetninger for å vokse så langt nord, sier Lena som tror drømmen om det tropiske delvis skyldes flere år som student i Australia.

Drivhuset er til god hjelp når man vil fornekte klimaet. Lena har mangoplanter i drivhuset. (Og et avokadotre, men det får bo i stua).

Den ultimate drømmen er å få til et banantre.

– Det hadde vært noe det.