Hunden Hæppi ble bitt av flått - på 70 grader nord

GRUNDIG SJEKK: Nå som hundeeier Eline Trasti Schanche har fått bevist at også hunder i Finnmark kan bli bitt av flått, undersøker hun hunden Hæppi litt ekstra etter lufteturer i skogen.

GRUNDIG SJEKK: Nå som hundeeier Eline Trasti Schanche har fått bevist at også hunder i Finnmark kan bli bitt av flått, undersøker hun hunden Hæppi litt ekstra etter lufteturer i skogen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Eline trodde det var den nylig innsatte ID-chipen som kjentes i nakkeskinnet til blandingshunden Hæppi. Det viste seg å være en flått.

DEL

– Det var utrolig ekkelt. Jeg er livredd for edderkopper og siden flåtten er et edderkoppdyr var det ikke noe særlig, sier Eline Trasti Schanche (21) til Finnmarken.

Det var i begynnelsen av denne uka hun merket en liten klump under nakkeskinnet til familiens hund Hæppi, skriver Finnmarken.

– Hun har nettopp fått satt inn ID-chip på venstre side av nakken, så jeg trodde at det var den som hadde flyttet på seg, forklarer 21-åringen.

Tirsdag var hun hus dyrlegen med hunden for å få satt rabiesvaksine. Da ba hun samtidig om at dyrlegen måtte sjekke klumpen i nakken.

– Da hun tok pelsen til side, så hun at det var en flått. Hun fikk nappet den ut, og da så vi tydelig hva det var, forteller Eline.

Sendt til testing

Da flåtten var nappet ut, ble den lagt på et glass med sprit og levert til Mattilsynet. Svaret derfra kom raskt. Insektet som hadde bitt seg fast var en skogflått-hunn.

– Den var på størrelse med en solsikkekjerne, forteller Eline.

Spredninga av flått har stoppet ved Helgeland, men fra tid til annen oppdages enkelttilfeller av flått også lenger nord i landet. Funn av flått i Øst-Finnmark er svært sjeldent.

Oppdaget på mandag

Hunden Hæppi, som er en blanding av kongepuddel, flat coated retriever og border collie, har aldri vært utenfor fylkets grenser. Hun er født i Seida i Tana, men bor nå hos Elines familie i Vadsø.

– Vi var en tur i Kongsfjord og Berlevåg i forrige uke, og flåtten ble oppdaget på mandag, så kanskje er det der hun har blitt bitt, resonnerer Eline.

Hun mistenker at flåtten kan ha kommet til området med trekkfugler, som kan være bærere av krypet. I områder der flåtten florerer er hjortedyr hovedårsaken til spredninga, men flåtten kan også transporteres med fugler og dermed dukke opp utenfor kjerneområdene.

Sjekker fra nå av

Ellers i året bor og studerer Eline fysioterapi i Bergen, men nå på sommeren er hun hjemme i Vadsø. Fra Bergen og andre steder i landet er hun vant med at man må sjekke seg selv og kjæledyr for flått etter å ha vært ute i skogen. Hun synes det er kjedelig at hun nå kan bli nødt å gjøre det samme hjemme i Vadsø.

– Det er jo ergerlig for alle, spesielt dyreeiere, at man må passe litt ekstra på også her. Jeg har kost meg med at flåtten ikke har vært her i Finnmark, men nå kommer jeg nok til å sjekke Hæppi litt ekstra nøye innimellom, sier Eline.

Flåtten regnes som en av de verste smittesprederne blant blodsugerne i Nord-Europa, og aller vanligst er bakterien Borrelia, som kan gi lyme borreliose.

Aldri funnet flått tidligere

Eline har ikke lagt merke til noen plager hos hunden, som trolig hadde flåtten på kroppen i flere dager.

– Hun er like frisk og glad som alltid, så jeg tror ikke hun har tatt skade, sier Eline.

Dyrlege i Vadsø, Marit Sandersen, var den som nappet ut flåtten av Hæppi tirsdag. Hun har aldri vært borti lignende.

– Jeg har drevet privatpraksis som allmennpraktiserende dyrlege i 20 år nå, og aldri før funnet flått på hunder som ikke har vært ute av fylket, sier Sandersen til Finnmarken.

Kan dukke opp over alt

Flåttforsker i Bioforsk, Lise Grøva, har ikke vært borti tilfeller av flått i Finnmark tidligere, men er ikke overrasket over at det kan finnes også her.

– Jeg vil tro den har kommet nordover med en trekkfugl, sier Grøva til Finnmarken.

– Men jeg tror ikke finnmarkinger trenger å bli bekymret og tenke «ånei, flått her også!». Det skal mye til for at flåtten etablerer seg som bestand. Det skal falle av dyret det kommer med og formere seg. Det tar fire år fra en flåttlarve blir en voksenflått, og med den vinteren og det klimaet som er i Vadsø gjør det ikke enkelt for flåtten, sier forskeren, og legger til:

– Men det kan dukke opp flere enkelttilfeller, som dette nå i Vadsø, sier hun.

– Kanv ære greit å sjekke hunden

Dersom flåtten som ble funnet på Hæppi kom med en fugl, er det sannsynlig at fuglen tok med seg mer enn det ene dyret nordover.

– Jeg tenker at dette ikke er et stort problem, men det kan være greit å vite at flåtten kan være over alt, sier Grøva.

Hun understreker at de fleste flått ikke bærer med seg sykdom, og om flåtten gjør det, er det ikke sikkert den overføres til den som blir bitt.

– Men det kan være greit å sjekke hunden. Skal det oppstå unormal atferd og man vet at hunden har hatt flått, kan man ta en blodprøve og sjekke om den har fått en sykdom som flåtten kan ha hatt med seg, sier Lise Grøva.

Artikkeltags