For å få til et budsjettforlik i Troms fylkeskommune, etter at SV og deres fylkesråd, Pål Julius Skogholt, trakk seg ut av samarbeidet, har Ap og fylkesrådsleder Pia Svensgaard måttet betale en høy pris.

Borgerlig + Ap

Nå må Ap slippe både KrF og Høyre inn i fylkesrådet, og skal altså regjere sammen med de to borgerlige partiene i fortsettelsen.

Dette bekrefter fylkesrådsleder Pia Svensgaard til Nordlys i dag.

– Det som skjer videre nå er at vi vil innlede drøftelser med Høyre og KrF med sikte på deres representasjon i fylkesrådet, sier Svensgaard.

Fylkesrådet vedtok i dag budsjett og økonomiplan, etter å forhandlet seg frem til en budsjettavtale med H og KrF. Først langt ut på kvelden i går kom man endelig i mål med disse forhandlingene. Prisen for avtalen har altså vært at de to borgerlige partiene skal styre sammen med Ap, og være representert i ”fylkesregjeringen”.

Den tidligere budsjettavtalen mellom Ap og Høyre, som bare innebar at Høyre fikk sitte med fylkesordføreren, er dermed en saga blott. Nå skal Høyre være mer å styre politikken gjennom fylkesrådet og får en helt annen maktposisjon enn før. Samme posisjon får også KrF.

Trakk seg ut

Bakgrunnen for krisen som førte til at SV trakk seg ut av samarbeidet, er nedleggelser og sammenslåinger av flere videregående skole i fylket, som følge av budsjettoverskridelser på over 30 millioner kroner.

At Ap samarbeider med Høyre i styrende, politiske organer har ikke skjedd i Troms tidligere. Et par andre steder i landet har de to tradisjonelt erklærte ”hovedmotstanderne” i norsk politikk likevel funnet å kunne styre sammen, bl.a. i Stavanger.

– En av de viktigste grunnene til at dette nå er mulig, er at begge partier er interessert i å demme opp for Frp, sier en sentralt plassert kilde i Troms Ap til Nordlys.