Høyres fylkestingsgruppe kan ikke støtte Fylkesrådets fremlagte budsjettforslag.

Det går fram av en pressemelding som ble publisert ved 22.30-tiden tirsdag kved.

Høyres fylkestingsgruppe har konkludert med at de ikke kan støtte helheten i det forslaget som nå er lagt frem fra fylkesrådet i Troms.

Må skjermes

I pressemeldigen heter det at det for Høyre er viktig at utdanningssektoren skjermes i større grad enn det er lagt frem forslag om. Høyre innser at det er behov for nedskjæringer innen flere områder for å få budsjettet i balanse.

Tirsdag formiddag forsvarte Høyres fylkesråd Magnus Mæland på en pressekonferanse alle kuttene som fylkesrådet har gått inn for i det videregående skoletilbudet i Troms.

Kritikken har haglet mot fylkesråden for utdanning og resten av fylkesrådet etter skolekuttene som ble lagt fram av fylkesrådet i forrige uke. Da media tirsdag morgen fikk innkalling til pressekonferanse hvor temaet var oppgitt til å være mer om skolekuttene, trodde mange at fylkesråden kanskje hadde tatt hensyn til de mange protestene og innspillene, og justert forslaget noe.

Forslagene om kutt er ikke endret på noe punkt.

LES MER: Mæland holder fast på kuttene i den videregående skolen

Må se helheten

Tirsdag kveld kom det andre, og dramatiske signaler, fra Høyres fylkestingsgruppe.

- Vi må ta stilling til helheten i budsjettet, og vi kan ikke støtte kuttene som er foreslått, sier Håvard Kyvik Gulliksen, gruppeleder for Høyres fylkestingsgruppe.

Vil ikke spekulere

Han vil ikke spekulere i rollen til fylkesrådsleder Pia Svensgaard.

- Hun må selv vurdere sin stilling eller om hun nå vil omrokere i fylkesrådet, sier Guliksen til Nordlys.no.

Beklager

- Jeg konstaterer at Høyre ikke har tillit til sine egne fylkesråder. Det beklager jeg. Jeg har hatt veldig godt samarbeid med fylkesråd for samferdsel Terje Olsen og fylkesråd for utdanning Magnus Mæland, meget dyktige politikere begge to. Det kommer også svært overraskende nå på tampen etter en lang prosess med partiene i posisjon der de har uttrykt støtte til rådet hele vegen, sier Pia Svensgaard til Nordlys.

- Høyre vil jobbe videre fremover for å komme frem til et budsjettforslag som vi kan stå bak, sier Guliksen.

Ap går i mindretall

Fram til fylkestinget i desember vil fylkesrådet i Troms bestå av en mindretallskoalisjon.

- Troms Høyre har medelt oss at de ikke lenger støtter helheten i budsjettforslaget som fylkesrådet la frem i forrige uke. På bakgrunn av dette vil Høyres representanter i fylkesrådet fratre sine poster med umiddelbar virkning, sier leder av Troms Ap, Bjørn Inge Mo i en pressemelding.

Fylkesrådet vil dermed bestå av en mindretallskoalisjon av Arbeiderpartiet og KrF fram til fylkestinget samles 10. desember.

- Troms fylkeskommune står ovenfor store økonomiske utfordringer. I tillegg til dette må fylkestinget håndtere en uavklart og krevende parlamentarisk situasjon, sier Mo.