– Hold wahabistene unna

ADVARER STERKT: Det er veldig fint hvis byen får en moské som er en positiv tilvekst. Men det Nordlys har satt søkelyset på, er svært urovekkende forhold, mener den profilerte venstrepolitikeren Abid Raja. Foto: Steinar Bruholm, Dagbladet.

ADVARER STERKT: Det er veldig fint hvis byen får en moské som er en positiv tilvekst. Men det Nordlys har satt søkelyset på, er svært urovekkende forhold, mener den profilerte venstrepolitikeren Abid Raja. Foto: Steinar Bruholm, Dagbladet.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

– Det er flott om det blir en moské i Tromsø, som alle i Tromsø kan være stolt over at byen har, mener Venstre-politiker Abid Raja. – Men ikke en som er tuftet på wahabistisk grunn.

DEL

Han er selv muslim og har stått sentralt i debatten om innvandring, integrering og islam i Norge, i media og ikke minst gjennom sine dialogmøter på Litteraturhuset i Oslo.

– Planen om en moské i Tromsø er spennende. Det er veldig fint hvis byen får en moské som er en positiv tilvekst. Men det Nordlys har satt søkelyset på, er svært urovekkende forhold, mener Raja.

Takket nei i Oslo

– I denne forbindelsen er det viktig å huske hva som skjedde i Oslo på slutten av sytti- og begynnelsen av åttitallet. Muslimene i hovedstaden ønsket seg en moské i Vaterlandsparken. Da kom det tilbud fra den saudiarabiske kongen om at dette kunne han finansiere, forteller Raja.

Men det muslimske miljøet i Oslo takket nei til dette tilbudet, fordi de ante hva det ville medføre.

– Oslos muslimer var bekymret for hva konsekvensene ville bli hvis de tok imot tilbudet. Derfor valgte de i stedet å gå den lange og mye tyngre veien for å få reist moskeen sin. Gjennom flere år holdt de innsamlinger og dugnader, og tok også opp lån for å finansiere mosképrosjektet sitt, sier Raja.

Beholdt uavhengighet

Slik fikk de reist moskeen sin. Og beholdt sin uavhengighet i forhold til saudisk, ideologisk innflytelse.

Abid Raja, som nettopp har utgitt boken «Dialog», forteller at han har reist til flere europeiske land og bl.a. gjort research på hvordan saudiarabisk wahabisme søker innflytelse.

– Vanlige sunnimuslimer i Europa er svært bekymret over hvordan wahhabismen søkes innført på stadig flere steder ved hjelp av store pengegaver. Wahabistene kjøper seg posisjoner, respekt og innflytelse. Dette må vi være svært på vakt mot, understreker han.

Raja minner om at wahabistene har som ytterste mål å innføre kalifatet, altså en islamsk stat styrt etter sharialover.

– I Sveits har de en moské finansiert med saudiarabiske midler, betalt av kong Abdullah. I tilknytning til denne moskeen har det vokst fram en stadig større gruppe av radikale islamister, forteller han.

Sjokkert

Seinest i år, i 2010, har representanter for denne gruppen sjokkert med åpent å forfekte sharialovens mørkeste sider.

– De har stått fram på TV og erklært at straffen mot en kvinne som er utro, er steining. Samt at homofile bør drepes, forteller Raja.

Og disse menneskene er primært ikke innvandrede muslimer fra andre verdensdeler.

– Dette er hvite, etniske sveitsere som har konvertert til islam. De har deretter hatt lange studieopphold i Saudi-Arabia og kommet tilbake som fullblods wahabister, sier Raja.

Dødstrusler

Abid Raja selv har også fått merke at det koster å ta et oppgjør med den radikale utgaven av islam, islamismen, i forbindelse med boken han nettopp har gitt ut.

– På nettsidene til islam Net Norge (en muslimsk studentorganisasjon, som bl.a. finnes i Oslo og Tromsø, red.), er det postet innlegg om meg som omtaler det «svineriet» jeg driver med. Bl.a. blir det framhevet at alle vet hva som hadde blitt dommen over meg hvis dette hadde vært på Profetens tid.

Han mottar altså dårlig skjulte dødstrusler fordi han advarer mot wahabistisk innflytelse i Europa og Norge. Abid Raja fortsetter likevel å si hva han mener.

Bindinger

Ingen må tro at noen gir 80 millioner til moské i Tromsø bare for å være snille. Vi vet at det vil følge bindinger med slike «gaver», bindinger til Saudi-Arabia og til politisk, radikal islam. Dette må forhindres. Denne innflytelsen må vi ikke tillate, sier han.

Abid Raja oppsummerer sitt standpunkt slik:

– Jeg er for en ny moské i Tromsø ¿ en moské som passer i Tromsø og som alle i byen kan være stolt av. Men den må ikke være under saudiarabisk innflytelse, sier den profilerte muslimen.

Artikkeltags