Hjertelig hjemkomst for Hassan

Artikkelen er over 15 år gammel

Klemmene satt løst da elevene og lærerne fra Botnhamn skole troppet opp på kaia for å ta i mot han Hassan fra Tanzania onsdag.

DEL

– Hei, Hassan, og velkommen hit!

Funksjonshemmede Hassan Hamidu (22) er blitt hele Botnhamn sin sønn, og strålte av glede da han traff igjen så mange av sine gamle venner. Via læreren Dennis Katumbi forklarte Hassan hvorfor han kommer på besøk igjen.

– Jeg er her for å takke dere for alt dere har gjort for meg. Fra jeg gikk som ei ape til nå når jeg går som et menneske.

Selv kan Hassan bare snakke swahili, og nesten ikke noe norsk. Men han kan iallfall to ord som han smilende la til:

– Tusen takk!

Sterkt gjensyn

Når han på vei fra kaia fikk se sin norske «mamma» Helene Johansen komme mot han, var det vanskelig å holde tårene tilbake. Med bøyde hoder omfavnet de hverandre i regnet. Det er to år siden sist de så hverandre, og gjensynet med sine norske «foreldre» Einar og Helene er det Hassan har sett aller mest fram til på turen.

Det er over fem år siden Hassan var i Botnhamn første gang, etter at Einar Johansen forbarmet seg over den funksjonshemmede gutten som krøp rundt i søla i Tanzania. Folk sluttet helhjertet opp om innsamlingsaksjonen som ga Hassan beinproteser, og som gjør at han nå kan livnære seg som fisker i hjemlandet og være respektert – og ikke en som blir skjøvet vekk og tråkket på uten utsikter til noen ting her i livet.

– Forbedrer livet vårt

Læreren Dennis Katumbi så straks ut til å stortrives på Botnhamn skole hvor han skal fortelle om den afrikanske kulturen og hvordan de lever i Tanzania. Men han ble meget overrasket over å høre at det bare er 47 elever på hele den store skolen i Botnhamn, og når han får høre at det bare er en eneste elev i første klasse, ler han godt.

– Hjemme har vi over hundre elever i klassene, forteller han.

Dennis Katumbi vil også gjerne takke for alt Einar Johansen & co har gjort for landsbyene i Bambabay. Blant annet har han sørget for å få på plass seks fiskebåter, en syskole for fire-fem funksjonshemmede jenter og en ditto snekkerskole for funksjonshemmede gutter.

– Vi kan ikke betale deg for det du har gjort for oss Einar, men vi håper at Gud betaler deg. Vi er veldig fattige, og disse prosjektene forbedrer livet vårt, sier Dennis Katumbi.

Kry av folket

– Vi har konsentrert oss om de som har minst sjanse her i livet, sier Einar Johansen, som er stolt over de mange som har vært med å støtte og hjelpe Hassan og tiltakene i Tanzania.

Det hjertelige gjensynet med Hassan gjorde stort inntrykk.

– Jeg synes dette er en stor dag. Jeg er veldig glad i folket i Botnhamn, og særlig skolen som stiller opp helt fantastisk. Jeg er kry over det norske folk i dag. Det er tydelig at det er noe som rører ved det innerste hos oss når det er de som står aller nederst på stigen som trenger hjelp, sier Einar Johansen.

Artikkeltags