Gå til sidens hovedinnhold

Hillary spiste drømmemiddag

Artikkelen er over 8 år gammel

Dro rett på Emmas drømmekjøkken etter landing i Tromsø i går kveld. Spiste middag omgitt av vanlige gjester. Les hva Clinton fikk servert her. Send oss dine bilder av Hillarys Tromsø-besøk - på MMS til 2097 merk "Nordlys" eller til nett@nordlys.no!

Fredag kveld var det duket for middag i Tromsø for USAs utenriksminister Hillary Clinton. Etter landing på Langnes kl 2050, hvor hun ble tatt imot av Tromsøs ordfører Jens Johan Hjort, Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre og USAs norske ambassadør Barry B. White, gikk ferden videre til en av Tromsøs mest intime og fasjonable resturanter, Emmas Drømmekjøkken midt i Tromsø sentrum.

LES MER: Hillary Clinton har landet

SE BILDER: Hillary i Tromsø

- Det var en fantastisk opplevelse, sier eier av Emmas Drømmekjøkken, Anne Britt Andreassen, til Nordlys.

Omgitt av vanlige gjester

Støre og Clinton fikk nyte sin middag alene på et bord i Drømmekjøkkenet, men helt alene var de ikke:

- Vi hadde jo mange vanlige gjester som hadde bestilt bord, så de kunne vi jo ikke svikte. Alle gjestene var imidlertid blitt informert om at Hillary Clinton skulle komme, og de oppføret seg svært dannet tross det litt uvanlige selskapet, forteller Andreassen.

Sikkerhetstiltakene var imidlertid svært strenge for det. Blant annet måtte både Andreassen og resten av staben gjennom en streng klarering før de fikk servere den mektige utenriksministeren.

- Det var jo sikkerhetsfolk over alt, men alt gikk veldig fint. En svært vellykket kveld. Helt fantastisk.

- Kan vi spørre hva som ble servert?

- Vi hadde bestemt oss for å servere det beste landsdelen kunne by på. Noe skikkelig nordnorsk. I utgangspunktet ville vi starte med kongekrabbe til forrett, men da vi fikk vite at det var en del av lunsjen lørdag, byttet vi dette til sjøkrepsehaler vi fikk flydd inn fra Trøndelag.

- Deretter bestod hovedretten av mørt reinsdyrskjøtt, en ytrefilet som virkelig falt i smak hos Clinton, og var veldig populært. Før vi avsluttet med den siste resten av multer vi hadde igjen. Fra fryseren, flirer Andreassen, før hun føyer til at multene ble brukt i en multe pannacotta og multesorbet.

Havner på "Wall of Fame"

Andreassen forteller at Hillary Clinton ble overrasket da hun fikk se Drømmekjøkkenets "Wall of Fame", hvor blant andre det norske kongeparet, Jens Stoltenberg, og mange andre prominente gjester figurerer.

- Hun ble svært overrasket da jeg fortalte at Dronningen selv har vært her hele fem ganger, og har blitt det vi regner som en stamgjest. Hun sa videre at hun håpet på at hun kunne regnes som en stamgjest fra nå av og lovte å besøke neste gang hun kom til Tromsø.

Andreassen forteller også at det ble tatt bilde av Støre og Clinton som nå kommer opp på æresveggen.

- Det skal høyt opp på toppen, forteller hun.

- Er Clinton den mest prominente du har hatt på besøk her?

- Selv om jeg hadde mange drømmer da jeg startet Drømmekjøkkenet, hadde jeg aldri drømt om dette. Men egentlig må jeg si at jeg setter besøkene fra Kongefamilien høyere. Jeg er jo tross alt rojalist, smiler hun.

Veldig søt dame

- Hvordan vil du beskrive Clinton?

- En svært varm og jordnær person. Veldig søt dame. Rett og slett en fantastisk opplevelse, sier Andreassen

Etter middagen tok Clinton og Støre turen ned til resturanten i første etasje, Emmas Under, og satte seg sammen med resten av selskapet på 23 personer fra den norske og amerikanske ambassaden.

Der ble det servert kaffe og te før selskapet tilslutt forlot Emmas Drømmekjøkken rundt kl 0030 natt til lørdag.

Fokus på nordområdene

Lørdag starter den offisielle delen av Clintons ett døgn lange besøk i Tromsø. Her står nordområdene i fokus. Clinton skal blant annet med båttur med Universitetet i Tromsøs forskningsskip "Helmer Hansen". Tema for båtturen er fokus på nordområdespørsmål. Støre og Clinton vil her bli orientert av nøkkelpersoner innenfor ulike fagområder ombord på båten.

LES MER: Her er Hillarys Tromsø-program

Også Norsk Polarinstitutts forskningsskip "Lance" deltar på turen.

LES MER: Streng sikkerhet rundt besøket

Vel på land igjen går turen videre til Fram-senteret med et fortsatt fokus på Nordområdene. Her vil de to utenriksministrene, Clinton og Støre, diskutere ulike aspekter av nordområdene med nøkkelpersoner innenfor ulike sektorer.

Og før det blir mer bespisning vil de to komme men en foreløpig orientering til pressen.

LES MER: Brage diskuterte 22. juli med Hillary

Lunsjen følget får servert skal inntas på Skarven og er i regi av Norges Sjømatråd, der de i tillegg til førsteklasses norsk sjømat vil bli servert kulinarisk teater.

Som en siste post under sitt besøk i Tromsø skal Clinton få en tur med fjellheisen for å kunne beskue Ishavsbyen fra høyden.

Deretter går turen tilbake til Tromsø lufthavn og avreise Tromsø.

Det offisielle programmet starter ikke før lørdag.