Gå til sidens hovedinnhold

Her var 1200 fanger stuet sammen i trange brakker

Artikkelen er over 7 år gammel

SE VIDEO: Russefangeleiren får nytt liv.

HARSTAD (Nordlys.no): I 1941 påbegynte tyskerne fangeleiren på Trondenes. Den ble bygget av russefangene, og var i full drift i 1942. Leiren huset på det meste 1200 russere samtidig. Stuet sammen i de mange brakkene.

– Dødstallene i leiren var dramatisk. Dette kommer blant annet fram i dagboka til russeren Konstantin. Ei dagbok som ble funnet i leiren etter krigen, sier sjefen for Trondenes historiske senter, Tore Einar Johansen.

Dagboka huser mange sterke skildringer fra hverdagen inne i russeleiren. Blant annet skriver Konstantin 26. desember 1942:

«I hvert rom har vi pyntet juletrærne etter beste evne. Men det gjør oss likevel ikke glade. Hvilken høytid er dette i et fremmed land langt mot nord? Bak piggtrådgjerde, bevoktet av tyske soldater»

Sør-Troms museum fullførte i fjor et treårig prosjekt for å hente fram den gamle russefangeleiren på Trondenes i lyset igjen. Området har i mange år vært nedgrodd og nærmest uframkommelig. Nå er det anlagt stier, og satt opp informasjon i regi av museet. Nå har de fått ytterligere 80.000 kroner fra Troms fylkeskommune for å gjøre området enda mer attraktivt.

– Leiren er solid oppført med grunnmurer som står den dag i dag. Disse er overgrodd av mose og andre vekster som vi skal fjerne. Murene skal renskes og komme fram i lyset, sier Johansen.

«Livet i leiren ville kanskje ikke vært så ille, om vi bare hadde fått mat»

Dette skriver Konstantin 14. januar 1943. Dette var bursdagen hans, og han forteller at han har ligget i ro inne i brakka siden 28. desember. Han er syk og avmagret.

– Konstantin døde våren 1943. Hans dramatiske historie er vi i besittelse av, og den ble gjenstand for krigsoppgjøret i London etter krigen. Det er ikke lenge siden andre verdenskrig, og vi mener det er viktig å ivareta historien, sier Johansen.

Siste innlegg fra Konstantin ble påbegynt påskesøndag 25. april 1943:

«I dag er det den store kristendomsfesten. Gjenfødelsen av kristus. Først ble vi fortalt at......»

Et stykke utover Trondenes forbi leiren ligger et komplett bygg med tak og tykke solide murer. Ifølge Tore Einar Johansen blir dette bygget omtalt som russekirka. Det er dog ingenting som tilsier at det noensinne har vært ei kirke her.

– Russekirka har ikke hatt noe med ei kirke å gjøre. Det er noe vi vet ganske sikkert, men vi vet ikke hvorfor bygget har fått dette navnet.

Johansen har en liten drøm om å kunne sette opp modeller av byggene som en gang sto inne i leiren.

– Dette prosjektet som vi har fått tildelt midler til, vil ikke strekke til å sette opp et historisk bygg. Det er kanskje noe vi gjør på lang sikt.

Kommentarer til denne saken