Her tas Magnus (20) og kameratene av det voldsomme skredet

Artikkelen er over 8 år gammel

SE DEN VOLDSOMME VIDEOEN HER: Kameratgjengen utløste skred - filmet det hele. Se den voldsomme videoen her.

DEL

20 år gamle Magnus fra Nord-Troms var tidlig i mars sammen med en kameratgjeng på totalt syv stykker i et fjellområde rundt tre timer fra Tromsø. De hadde da beveget seg utenfor løypa for å bedrive såkalt "highmarking" med skuter i en fjellside da ulykken inntraff. Den ene i kameratgjengen var på vei oppover fjellsiden, mens hans kamerater sto igjen på flatere mark lengre nede for å se på.

Filmer kameraten

Magnus filmer kameraten på vei oppover mot toppen for å krysse da raset utløses. På filmen kan man høre at kameratgjengen blir oppmerksom på det som skjer, men verken Magnus samt en annen av kameratgjengen på flatmark rekker å komme seg unna da skredet treffer det flate partiet lengre nede.

Kameraten som befant seg på skuter høyest oppe da skredet utløses blir feid med skredet og blir tatt med en 600-700 meter nedover i bakken.

- Du kan høre at jeg starter for sent til å komme meg unna. Jeg var for oppsatt på å filme det som skjedde til å reagere tidsnok, sier Magnus til Nordlys.

Fordi kameratgjengen er klar over at de kjørte utenfor løypene vil de ikke står frem med fullt navn, ei heller gå nærmere i beskrivelse av hvor skredet fant sted.

LES MER: Fritt frem for ulovlig skuterkjøring i påsken

Ville ikke drukne i snø

- Faen, dette går for sakte, sier Magnus han tenkte for seg selv før skredet traff.

- Når det først traff, og jeg ble feid av skuteren, kjente jeg at jeg bare fløyt på magen bortover. Da tenkte jeg at dette vil jeg ikke. Jeg vil ikke oppleve å drukne i snø, sier han.

Det hele gikk så fort så Magnus fikk ikke tenkt seg videre om før han igjen lå stille etter å ha nlitt kastet om en rekke ganger. Etter kort tid kjente han at han kunne få løs armen, og kunne få seg selv løs.

- Når jeg kom meg løs så jeg meg kjapt omkring. Litt bortenfor så jeg at det stakk opp både armer og bein. Det var den andre av kameratene mine som var tatt av skredet, men også han kom seg fort opp igjen.

LES MER: "Folk må ringe også når de gjør noe dumt"

Paniske minutter

Deretter fokuserte det to, sammen med de tre i gjengen som ikke ble tatt av skredet, på å finne kameratene som var på vei opp fjellsiden da han utløste skredet. Det var noen paniske minutter.

- Han kommer vi aldri til å se igjen, forteller Magnus at han tenkte, mens han ringte nødnummeret for å slå alarm.

Heldigvis var de noen av de andre i gjengen som fant sistemann ganske så kjapt, og kunne konstatere at det hadde gått bra - også med han.

Kommer med advarsel

Nå ønsker Magnus å komme med en advarsel til andre som kjører skuter utenfor løypene. Spesielt hvis man driver med "highmarking" - som går ut på å kjøre så langt opp i en bratt fjellside som mulig på snøskuter, for deretter å snu og kjøre ned igjen - uten å stoppe eller velte skuteren.

- Vi har fått oss en lærepenge, for å si det slik. En skikkelig vekker. Egentlig er jo dette livsfarlig, og et slikt skred er vel naturens måte å si ifra på, medgir han.

Han forteller at han har hatt lappen for skuter siden han var 16, og at han og kameratene pleier å samles i helgene for å kjøre. Magnus har også vært oppe på skredstedet igjen for å se på stedet, da var det ingen spor oppetter fjellsiden.

- Men da kjørte vi ikke utenfor løypene, avslutter han.

Artikkeltags