Det er sportsfiskerne bak bloggen utras.net som har laget videoen med nyskapende kveitefiske.

- Det var et godt planlagt prosjekt. Vi brukte mye tid på forberedelser, og for å finne riktig sted sier Alf Sollund.

På filmen i vinduet over kan du se ham lande en fin kveite med enhånds fluestang. Det skjer i "Hemmeligfjorden". Det har ikke lyktes å finne den på kartet, men etter det Nordlys erfarer er vi på yttersiden av Kvaløya.

- Det var en relativt sprek fisk. Jeg skjønte fort at det ikke var en vanlig torsk. Da vi etter mye om og men fikk den opp til båten og den skjønte det var fare på ferde, fikk den nye krefter og dro avgårde igjen, sier Sollund.

Lager egne snører

- Vi prøvde oss frem i et par år, og forsøkte fiskeplasser både i Lødingen, Harstad og Tromsø forteller Tommy Josefsen. Han har drevet egen nettbutikk og selger fiskeutstyr på Pyramiden sport. Nå har han hatt et friår og bare fisket. På fritiden konstruerer han fluesnører. Og det ble avgjørende for kveiteprosjektet.

- Det finnes jo ikke utstyr for dette.

For de måtte dypt, langt dypere enn noe fluesnøre har vært før.

- Vi snakker 32 grams kastevekt. På spissen en flue på 20 centimeter med diger krok. Får du den i hauet er du dau. Så det er bare å denge ut, dukke, og styre det ut. Så napper du snøret inn igjen.

Den største til nå var på 12 kilo. Men de har fått større på kroken.

- Takk og farvel

- Magnus som var med fikk på ei virkelig stor kveite. Den tømte 200 meter bakline mens den kjørte avgårde. På ekkoloddet så vi den gikk ned marbakken. Så var det takk og farvel. Da rev den av en backing med 50 pund bruddstyrke. Det var flere som stakk av. Den første turen ble ganske dyr.

I ettertid har det gått opp for dem at de ble litt for ivrige i kampens hete, og tok opp enkelte kveiter under minstemål.

- Vi ørretfiskere tenker jo motsatt, vi setter ut de største. Men etter at vi fikk tyn i kommentarfeltet har vi forstått det.

Haill

Stengene er heller ikke florlette. AFTM-klasse 12 tilsvarer en stor tohåndsstang for laksefiske - men disse håndteres med en hånd. Snellene er dimensjonert for tropiske monsterfisk som tarpon.

Filmen har fått så stor respons fra blant andre tyske fiskere at de har sett seg nødt til å lage en tekstet versjon som forklarer sentrale begrep som “hæstkuk” og “haill”.

Det siste året har gjengen bak utras.net vært spredt for alle vinder. Nå planlegger de nye kveiteekspedisjoner til våren. Josefsen har brukt tiden til å perfeksjonere kveitesnøret.

- Det fungerer veldig bra, jeg har faktisk solgt en del av dem her i Tromsø. Jeg tror kveitefiske med fluestang er kommet for å bli.

Alf Sollund er enig.

- Kveitebestanden er på opptur, og det er fine forhold her oppe, sier Sollund. Men han har har fått et problem.

- Det er bare mulig å gjøre dette på tidlig sommer og gjennom samme sesongen som ørret.