Her stjeler Jarl-Håkon frukten til politikerne

Like før bystyret kom i gang gikk Bodø AUF-nestleder Jarl-Håkon Olsen fram og tok frukten som sto klar til sultne politikere.

Like før bystyret kom i gang gikk Bodø AUF-nestleder Jarl-Håkon Olsen fram og tok frukten som sto klar til sultne politikere. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

- Jeg vil at de skal vite hvordan det føles

DEL

Like før bystyret var satt torsdag morgen, gikk Bodø AUF-nestleder Jarl-Håkon Olsen (20) fram og tok de to fruktfatene som var satt fram til sultne politikere.

Det skriver Avisa Nordland.

Allerede da hadde en rekke bystyremedlemmer forsynt seg av de bugnende fatene.

- Det er dumt at politikere gir frukt til seg selv, samtidig som de mener det er unødvendig at skoleelever får frukt på skolen. Jeg tror mange i bystyret vil påstå at de trenger frukt for å gjennomføre bystyremøtet, hevder Olsen.

- Hvordan tror du at politikerne vil reagere?

- Sikkert litt forskjellig. De blir sikkert litt sinte. Men det er bedre at skolene får frukt og vitamininnsprøytning. Politikerne er til for folket, ikke omvendt.

Siste våren med frukt

Bakgrunnen for stuntet er kuttet av penger til skolefrukt i Bodø kommunes budsjett.

Skolefruktordningen har kostet kommunen rundt 2,2 millioner kroner i året siden den ble innført i 2007. Til høsten må skolene innføre foreldrebetaling dersom barna deres fortsatt skal få skolefrukt.

– Dette er siste våren vi har skolefrukt i Bodø kommune, det koster oss et sted mellom 500- og 600 tusen kroner, sa økonomikonsulent ved byskolekontoret i Bodø kommune, Ståle Aasjord til Avisa Nordland da kuttet ble kjent.

Olsen sier at AUF reagerer sterkt på kuttet, og at de er provoserte over venstrepolitiker Terje Cruickshanks utspill om at "frukten ender opp som søppel uansett".

– Å kutte frukten var ei riktig prioritering. Dette er et bevisst borgerlig politisk valg. Vi vil heller ha varme hender og lærere i skoleklassene enn frukten som til syvende og sist ender opp som søppel. At vi skal bruke penger på søppel er svært uheldig, sier Cruickshank til NRK.no.

- Sunn mattradisjon

Olsen hevder at skolefrukten er med på å gi barna en sunn mattradisjon i tidlig alder, og at skolefrukt er en investering i barnas helse.

- I dag får politikerne kjenne hvordan det føles når noen utenfra tar frukten deres uten at de har noe å si.

De to fruktfatene fra bystyret endte opp på Bankgata ungdomsskole, der frukten ble tatt godt imot av elevrådsrepresentantene Ole Christian Kvig Holmvaag (15), Christine Kolve Dreyer (15) og Kathrine Rasmussen (14).

Trioen kan fortelle at fruktskapet på skolen blir tømt hver dag.

- Det er én frukt til hver elev, og så langt har vi ikke vært nødt til å kutte frukten i to, forteller de.

Rasmussen synes at det er "kult gjort" av Olsen å "stjele" frukten fra bystyret, og blir støttet av Kolve Dreyer:

- Det er greit at vi har et lite måltid om dagen på skolen, slik at vi klarer å holde ut. Og så er det en av fem om dagen.

Verdifull

Kvig Holmvaag sier at etter hvert som man blir eldre har færre og færre med seg frukt hjemmefra. Da er skolefrukten ekstra verdifull.

- Det å ha frukt i timen gjør at man klarer å gjøre en god jobb. Du blir litt kvikkere.

- Og så smaker det jo godt, da, sier Rasmussen.

Kolve Dreyer sier at hun tror at alle de 300 elevene setter pris på skolefrukten.

- Ikke søppel

Enn så lenge har ikke kommunens skolefrukt-kutt vært et tema blant elevene på Bankgata.

- Men det vil nok merkes hvis den blir borte. Hvis de tar bort frukten, reagerer vi. Da skolen hadde glemt å bestille frukt etter nyttår, gikk vi en uke uten frukt. Da var det mye spørsmål til inspektøren: "Hvor er frukten vår?", sier ungdommene, som synes det er dumt at politikerne skal få frukt, og ikke dem.

- De er i ett møte, mens vi sitter på skolen hele dagen.

Elevene avviser at frukten ender som søppel.

- Til å begynne med var det noen epler som gikk i veggen, men nå blir skolefrukten tatt inn hvis det blir noe gris. Når konsekvensen blir at frukten blir fjernet, og man ødelegger for andre, skjerper folk seg, konkluderer Kvig Holmvaag.

Artikkeltags