Like før klokken 14.00 fikk politiet melding om at en buss fra Nobina hadde trøbbel i Langnesbakken i Tromsø.

Trafikkuhellet skjedde i den svært bratte svingen i bakken som på folkemunne bare kalles "dødssvingen".

- Bussen hadde forsøkt å ta seg opp Langnesbakken uten kjetting. Oppi svingen hadde den sklidd 60-70 meter baklengs før den stoppet. Det var en del biler bak bussen, som rygget som gale for å komme seg unna, sier operasjonsleder Trond Amundsen i Troms politidistrikt.

Tok video

Tromsømannen Øystein Grønås (24) kjørte rett bak bussen, og fanget hele episoden med et installert dashkamera. Nordlys gjengir videoen med hans tillatelse.

Videoen viser hvordan bussen mister fart rundt svingen i den bratte bakken på Tromsøya, før den stopper helt opp. Deretter glir den baklengs i økende fart.

På ett tidspunkt dekker den hele veien på sin ferd - mens sjåføren rygger baklengs i stor fart for å komme seg unna.

- Jeg tok igjen bussen opp gjennom bakken. Så gikk det bare saktere og saktere og saktere opp mot toppen. Og da han til slutt tråkket inn bremsa, så skled han, sier Grønås til Nordlys.

Hektiske sekunder

- Det ble noen hektiske sekunder. På et tidspunkt gikk det ganske fort. Bilene bak skjønte også hva som var på ferde, heldigvis. Det hadde nok blitt noen skader om det hadde vært flere biler på veien, sier Grønås.

Etter dramaet snakket han med sjåføren, som naturlig nok var preget av hendelsen.

Han har nå overlevert videoen til politiet. Du kan se videoen i vinduet øverst i artikkelen.

Operasjonsleder Trond Amundsen forteller at politiet har hatt folk på stedet, som sperret av veien midlertidig. Klokken 14.30 var imidlertid bussen ute av veibanen. Da Nordlys var på stedet var det svært glatt i bakken, og trafikken går jevnt.

Anmeldes - strøs ikke

- Vi har opprettet sak. Sjåføren blir anmeldt for ikke å ha hatt på kjettinger, sier operasjonsleder Trond Høydal i Troms politidistrikt til Nordlys klokken 16.30

- Mener dere sjåføren var uaktsom?

- Han prøver sikkert å være så aktsom som mulig, men når han ikke legger på kjetting går det bare en vei. Og det er nedover, sier operasjonslederen.

Politiet anmodet Bydrift i Tromsø kommune om å strø bakken etter hendelsen.

- Men de vil ikke strø så lenge det er snøvær, skrev de i en tilbakemelding til oss. Det er de som er kyndige på veisystemet, sier Høydal.

Flere episoder

Det har den siste tiden vært flere episoder der busser fra Nobina har glidd i Tromsø. Lørdag skled en buss fra Nobina ned Kongsbakken og traff en annen buss mens passasjerene løp i sikkerhet.

Tillitsvalgt for sjåførene i Fagforbundet, Lars Gundersen, sa mandag til Nordlys at forholdene er totalt uforutsigbare i værtypen som råder nå.

- Det snur på ti minutter. Rute 40 kan komme kjørende ned til sentrum og ha godt grep, snu og oppleve å bli sittende fast på vei opp, sa Gundersen.

Nordlys har gjentatte ganger tirsdag ettermiddag forsøkt å komme i kontakt med ledelsen i Nobina, så langt uten å lykkes.