Astronomer bekrefter at kjempesmellet som natt til onsdag rystet Nordreisa mest sannsynlig skyldtes et meteoritteksplosjon. Jordskjelvstasjonen i Karasjok har registrert så vel rystelser som lydbølger fra et kraftig smell. Smellene kommer fra Reisadalen.

Klokka to

Det var like etter klokka to på natta at Nord-Troms fikk besøk fra verdensrommet. Ved Lyngseidet observerte bonde Peter Bruvold ei stripe av røyk og ild på himmelen. Den dro østover.

På kaia i Sørkjosen sto fisker Svein Berg og pratet ned en kjenning da han plutselig ble oppmerksom på ei ildkule som for over himmelen.

– Den var svær. Litt mindre enn ei måneskive, og rødglødende. Det var en hale av ild etter den. Plutselig eksploderte den, og større og små biter ble slynget ut. For oss så det ut som om den var rett over fjellet Store Ste da det smalt, forteller Berg.

Hundene våknet

Ved Holmbo i Reisadalen ble Hundekjører og Nordlysmedarbeider Wenche Offerdal vekket av hundene.

– De var urolige og begynte å småbjeffe. Jeg la meg ned for å sove videre. Da kom smellet.

Huset ristet, og lufttrykket fra det åpne soveromsvinduet blåste gardinene rett inn i rommet. Noen sekunder seinere kom et nytt smell, og deretter hørte hun raset i fjellsida

– Det var et skikkelig kraftig drønn. Jorda ristet og gardinene flagret. Min første tanke var at det måtte ha vært en kraftig dynamitteksplosjon rett i nærheten. Da jeg hørte lyden av steinblokkene som rauset hellet jeg mer til tanken om at smellet måtte skyldes et digert fjellskred, forteller hun.

Forvridde trær

Neste dag tok hun seg fram til det området der hun mente smellet hadde kommet fra. Der møtte hun sundsprengte steinblokker og forvridde trær som hadde knekt som fyrstikker.

– Jeg bruker dette området daglig i forbindelse med treningsturer. Jeg har ikke lagt merke til dette skredet tidligere. Det kan se ut som om noen av trærne er ødelagt av snøskred i vår, men disse steinblokkene er nye. Stedet stemmer veldig godt overens med retningen på lyden, sier Wenche Offerdal.