Ingen skal kunne påstå at man har snødd bort i Nord-Norge i 2014. I januar registrerte de aller fleste stedene i Nord-Norge nedbørsrekorder, men i negativ retning. Siden da har ikke det ekstremt tørre været som har ligget som et lokk over landsdelen gitt seg.

Fortsatt er gjennomgangstonen den samme over stort sett hele regionen - temperaturer på minussiden og ingen nedbør så langt øyet kan se.

- Ekstremt tørt klima

I følge forskningsdirektør ved Norsk Polarinstitutt, Kim Holmén, ligger forklaringen i et høytrykk som har ligget stabilt i lang, lang tid.

- Det er snakk om et kraftig høytrykk som har ligget over den skandinaviske halvøya. Dette høytrykket holder lavtrykkene unna, sier han og fortsetter:

- I et slikt høytrykk så roterer varmlufta med klokken, og som en følge har da varmlufta fra Atlanteren blitt ført opp hvor jeg befinner meg nå, Svalbard, og her har vi merket dette gjennom en uvanlig mild januar og februar. Og omvendt, i Nord-Norge merker man dette gjennom ved at klimaet blir ekstremt tørt og stabilt uten nedbør.

- Har vart uvanlig lenge

Holmén forklarer at det vedvarende høytrykket står for en blokkering som har vart uvanlig lenge. Han utelukker ikke at dette er noe man vil se oftere i tiden fremover.

- Det finnes forskning på dette området som tyder på at varigheten til slike blokkeringer vil øke fremover. Denne forskningen knytter også dette til klimaendringer, da i form av økt mengde med karbondioksyd i atmosfæren. Selv om det foreløpig er knyttet noe usikkerhet til dette, så kan man ikke utelukke at det vil komme flere slike langvarig perioder som vi har nå i fremtiden, sier Holmén.

Og ting kan uansett tyde på at perioden vi nå er inne i på langt nær er over, forteller vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Justyna Wodziczko, til Nordlys fredag kveld.

- Snø først til neste fredag

- Den første antydningen til at det vil komme nedbør over Troms og Finnmark ser man først når vi nærmere oss fredag om en ukes tid. Men dette er basert på foreløpige usikre modeller. Frem til da ser det ut som om vi vil få stort sett det samme været vi har hatt i lang tid nå, oppholdsvær og temperaturer som holder seg så vidt på minussiden.

Wodziczko forteller imidlertid at det ser ut til at det vil blåse kraftig opp de neste dagene.

- Allerede fra lørdag av vil vi se at det kommer mye vind i Troms og Finnmark. Denne sørlige og sørøstlige vinden vil øke på opp mot stiv kuling enkelte steder, og fra søndag øke til sterk kuling i utsatte strøk.

Temperaturene vil for både Troms og Finnmark holde seg på minussiden, bortsett fra mandag og tirsdag da det kan se ut som om vi vil får temperaturer som sniker seg så vidt på plussiden.