- Her har man sittet i tre år uten å gjøre en dritt

- BØR GRAVLEGGES: Den gamle brannstasjonen - Stasjon 1 - er blant byggeprosjektene som er blitt forsinket eller dyrere enn forutsatt. Bjørn-Gunnar Jørgensen (til venstre) og Jan Blomseth mener bygget må droppes. De gir også Høyre skylda for situasjonen.

- BØR GRAVLEGGES: Den gamle brannstasjonen - Stasjon 1 - er blant byggeprosjektene som er blitt forsinket eller dyrere enn forutsatt. Bjørn-Gunnar Jørgensen (til venstre) og Jan Blomseth mener bygget må droppes. De gir også Høyre skylda for situasjonen. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Frp gir Høyre skylda for byggekaos i Tromsø.

DEL

Frps byråd for helse og omsorg i Tromsø, Kristoffer Kanestrøm, har fått en solid dose kritikk for at byens nye sykehjem - Otium - stadig blir forsinket. Da byrådet tiltrådte i 2011, sa de at målet var å få sykehjemmet ferdig i 2014. Nå er det klart at Otium ikke blir innflyttingsklart før i 2018.

Les Nordlys' leder om oppgjøret: Full krig innad i byrådet.

Men Frp har sett seg lei på at Kanestrøm får skylda for dette. Partiets gruppeleder i kommunestyret, Jan Blomseth, og nestleder Bjørn-Gunnar Jørgensen vil ha fastslått én gang for alle at det Høyre som har ansvaret.

Mange forsinkelser

- Kristoffer Kanestrøm har levert til punkt og prikke alt som har å gjøre med det helsemessige innholdet i Otium. Han har fått ufortjent kritikk. Problemet er kommunens eiendomsavdeling. I en rekke saker har de bevist at de bommer både på kostnader og byggetid, uttaler Jørgensen.

Han lister opp følgende kommunale byggeprosjekter som er forsinket eller blir dyrere enn forutsatt:

  • Otium
  • Badeland
  • Barnehage for funksjonshemmede
  • Storelva-hallen
  • Hardbrukshus
  • Mellomveien 100
  • Stasjon 1
  • Heis for funksjonshemmede på kinoen

I årets første økonomirapport, som byrådet la fram i mai, bekreftes det at det er store problemer i eiendomsavdelingen:

"Eiendom mangler fagkompetanse, særlig innenfor prosjektledelse og tekniske fag. Det er store utfordringer med nyrekruttering innenfor disse områdene."

Samme sted fastslås det at mangel på prosjektledere har medført forsinkelse i framdriften for flere kommunale prosjekter.

- Har ikke tatt ansvar

Det er Høyres finansbyråd som har ansvaret for eiendomsavdelingen.

- Avdelingen fungerer ikke i det hele tatt, og vi visste hvor tregt det gikk. Byggingen av Tromstun var jo en skandale. Kristoffer Kanestrøm har sendt en rekke bekymringsmeldinger, men Line Fusdahl satt i flere år uten å gjøre noe som helst. Da hun sluttet tok Øyvind Hilmarsen over uten å gjøre noe som helst. Her har man sittet i tre år uten å gjøre en dritt, utbryter Jan Blomseth, som legger til at kritikken ikke er rettet mot dagens finansbyråd Anne Berit Figenschau.

- Men dere sitter jo i byråd sammen?

- Men Frp har ikke flertall i byrådet. Når Høyres byråder ikke har gjort noe med eiendomsavdelingen, så går det som det går. Byrådslederen har det øverste ansvaret, og han har ikke tatt ansvar.

- Har dere tillit til byrådslederen?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Blomseth.

- Men det er beklagelig at det er vi som må informere om hvor ansvaret ligger. Det skulle byrådslederen selv ha gjort.

Vil privatisere

Blomseth understreker at forsinkelser i byggeprosjekter også betyr økte byggekostnader. Han anslår fem prosent årlig prisvekst.

- Da vil et byggeprosjekt til én milliard øke med 50 millioner i året.

Frp har ingen tro på umiddelbar bedring i situasjonen. Derfor foreslår de at all planlegging av både nybygg og vedlikehold settes ut til private.

- Det betyr vel økte kostnader?

- Det blir litt dyrere fra dag én. Men når man unngår forsinkelser er det likevel mye å spare, mener Blomseth.

Både Blomseth og Jørgensen mener nå at framdriften for Otium må være førsteprioritet blant alle kommunens byggeprosjekter. De mener også kommunens økonomiske situasjon tilsier at andre prosjekter må droppes. Det gjelder først og fremst kulturhuset Stasjon 1, som er blant prosjektene som blir dyrere enn forutsatt.

- Stasjon 1 må skyves ut på ubestemt tid - og aller helst gravlegges, sier Blomseth.

Tidligere har han også uttalt at badelandet bør legges på is.

Når det gjelder Otium, mener de en gransking er på sin plass.

- Vi forventer at leder av finanskomiteen ber om en høring.

- Lurer på hva de vil

Tidligere byråd for finans, Line Fusdahl, vil ikke kommentere utspillet, men henviser til økonomirapporter der arbeidet med Otium er dokumentert.

– Jeg beklager at det har tatt tid, men det gjør store prosesser. Det var ikke gjort noe som helst med prosjektet da vi startet.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen bekrefter at det har vært store utfordringer, men at de nå er godt i gang med Otium. Han sier både Høyre og Frp var representert i styringsgruppa for Otium.

– Vi er også godt i gang med Sommerlyst skole, og det vil jeg ikke karakterisere som «dritt», sier Hilmarsen.

- Hva synes du om at Frp går ut på denne måten?

– Jeg lurer på hva de vil. Otium blir ikke raskere ferdig av å fordele skyld, og sitter man i byråd så deler man ansvar.

LES OGSÅ: Lørdagens lederartikkel i Nordlys

LES OGSÅ: Fredagens lederartikkel i Nordlys

LES OGSÅ: Byrådet svarer på fredagens lederartikkel i Nordlys

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken