- Jeg kan love en ny tidsalder for Lyngen kommune. Jeg stoler 100 prosent på at Huang Nubo vil skape enorme og positive ringvirkninger for regionen. Det finnes ikke en bedre kapitalist, forteller Ola O.K. Giæver jr.

Torsdag ettermiddag møter Nordlys to smørblide forretningsmenn i hotellobbyen på nyåpnede Clarion Hotel The Edge i Tromsø, og det er ikke smånyheter de sjekker inn med bagasjen. Grunneier, pilot og forretningsmann Ola O.K. Giæver jr og prosjektleder Kurt Arild Larsen slipper nemlig en av de største næringslivsbombene Nord-Norge noensinne har opplevd.

Advarer mot Nubo

For, de kan avsløre at utrolige 1.000 mål i naturperlen Lyngen er solgt til den kinesiske forretningsmannen og multimilliardæren Huang Nabo.

Den berømte omreisende kineseren har høstet massiv, internasjonal oppmerksomhet de siste årene for sine usjenerte planer om å kjøpe opp større landområder på Island og Svalbard, og like etter Nubo følger murrende kinaeksperter. De advarer mot det de mener er utspekulerte metoder fra det kinesiske regimet for å få et fotfeste i Polhavet og arktiske landområder. Nubo er medlem av kommunistpartiet og har tidligere jobbet i propagandaministeriet i ti år.

Tidligere denne uken har han sagt han ønsker å kjøpe flere hundre kvadratkilometer på Svalbard, samt bygge hoteller i Oslo, Bergen og Tromsø, men nå har Nubo altså i første omgang fått gjennom en avtalegigant med to nordnorske forretningsmenn.

LES OGSÅ: Dette er Huang Nubo

Ba om betenkningstid

- Det hele startet i oktober i fjor da jeg og familien hadde den kinesiske ambassadøren på besøk hjemme i Lyngen. Jeg fortalte jeg hadde landområder som var ferdig regulert og til salgs, og han forklarte meg at han hadde en interessent. 14 dager senere var vi på båttur ute på fjorden med Huang, og viste han alt Lyngen har å by på, sier Widerøe-pilot Giæver jr.

Området avtalen omfatter er Seljavika, som ligger 3,5 kilometer fra Lyngseidet, og rundt halvannen time med bil fra Tromsø. En million kvadratmeter med skog, strandlinje og et fjellparti som grenser inn mot Lyngsalpene. Det er gjennom prosjektet Seljevika sjø- og fjellpark landområdet bytter hender.

- Han spurte meg ganske umiddelbart hvor mye land jeg kan selge han, og hvor mye jeg skulle ha for det. Jeg sa jeg hadde 1.000 mål og ba om betenkningstid, men at et eventuelt salg må gagne området, forteller Giæver jr.

Kina vil ha arktisk stillhet

Deretter, i februar i år, dro han og Larsen til Kina for å besøke milliardæren over flere uker. Avtalen om samarbeid ble til slutt inngått i Oslo for kort tid siden.

- Vi har blitt såpass gode venner at vi ga hverandre en skikkelig klem da avtalen var i boks, sier prosjektleder Kurt Arild Larsen.

Når Huang Nubo er ferdig med sine planer står en femstjerners luksusresort for rike kinesere oppført, avslører de to forretningsmennene. Prisen for storsalget holder de hemmelighetsstemplet, men Giæver jr og Larsen legger ikke skjul på at avtalen vil forflytte milliardverdier inn i Lyngen.

- Han vil gi kinesere mulighet til å oppleve arktisk stillhet og ren luft. 80 prosent vil være lokal arbeidskraft, så dette trenger absolutt Lyngen. Det er snakk om en milliardinvestering fra hans side, forteller de.

LES OGSÅ: Ekspert: - Det er ingen grunn til å stole på kineserne om dagen

- Stoler på han 100 prosent

- Var det en smøretur dere var på?

- Nja, jeg vil heller kalle det en velkomsttur, sier Giæver jr.

- Hvor mye koster en million kvadratmeter i Lyngen?

- Vi vil være litt varsomme med slike detaljer fram til alle formaliteter er gjennomført, sier Larsen.

- Det vil nok komme kritikk. Vil dere skjønne den?

- Nei, vi skal bygge seriøst, og har en god følelse rund dette prosjektet. Det vil alltid være noen i mot slike utbygginger, men vi skal selvfølgelig også høre på naboer, kommune og regjering.

- Vi kommer nok ikke unna storpolitikken. Har dere, med blant annet Dalai Lama og fredsprisvinner Liu Xiaobo friskt i minne, gjort dere noen tanker rundt Kinas lite sympatiske framferd mot Norge og verden?

- Vi er bare fem millioner mennesker i Norge. Kina har en langt lengre historie og kultur enn oss, og samtidig er de 1,4 milliarder mennesker. Jeg tror nok de har vanskelig for å forstå oss også. Det er ikke sikkert våre lover og regler passer inn i et så stort rike. Kinas vekst har samtidig løftet 300 millioner mennesker ut av fattigdommen. Jeg mener det er viktig å ikke være langsint, selv om også storpolitkikk og menneskerettigheter selvfølgelig er viktig.

- Så dere blir ikke lurt av kinesiske myndigheter med interesser i nordområdene?

- Jeg stoler 100 prosent på Huang Nubo, og det er ikke tvil om at han har gode hensikter. Vi har møtt fantastiske imøtekommende mennesker, og sett utrolig kvalitetssterke anlegg som han står bak i Kina. Han respekterer lokal kultur og historie, noe som gjorde at vi fant hverandre med en gang. Seljevika har i 15 år kun eksistert som en papirplan, og sier man nei takk skjer det jo ingenting. Nå kan Lyngen utvikles. Jeg har siktet høyt helt siden jeg kjøpte disse landområdene, og skal ha kvalitet i alle ledd. Det får vi nå. De stoler på oss, og vi skal gjøre vårt beste for at de lykkes. Samtidig gir vi dem råd for å forhindre kulturkræsj.

UD: - Ikke naturlig å kommentere

Pressevakt ved Utenriksdepartementet, Veslemøy Lothe Salvesen, sier de ikke ønsker å kommentere saken.

- Det er ikke naturlig for UD å kommentere dette, sier Salvesen.