Her har det vært forbudt å brygge øl i alle år. Nå skal de endelig få lov

Hovedgaten i Longyearbyen på Svalbard.

Hovedgaten i Longyearbyen på Svalbard. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Snart kan det brygges øl på Svalbard. Men Mack i Tromsø skal fortsatt få være verdens nordligste bryggeri.

DEL

I alle år har det vært forbud mot å produsere alkohol på Svalbard. Dette kan ha hatt sine røtter i gruvetiden, da man hverken ønsket hjemmebrenning eller produksjon av øl og vin i hjemmene.

Men nå skal det bli nye tider. Regjeringen vil gi grønt lys når en ny forskrift nå sendes ut på høring. Det skal bli en bevillingsordning, og interesserte firma vil kunne søke myndighetene om lov til å produsere både øl, vin og brennevin.

Allerede for fire år siden søkte Robert Johansen, og han etablerte selskapet Svalbard Bryggeri AS. Nå ser han frem til å komme i gang.

-Fra det blir gitt tillatelse vil det ta ca. et år før normal produksjon. Vi har ambisjoner om å brygge ca. 100.000 liter øl i året, og dermed ta en fjerdedel av markedet her, sier Johansen som til daglig er flyver og basesjef i Lufttransport.

Han har bodd 25 år på Svalbard, først som gruvearbeider, deretter som flyger. I alle år har det ergret ham at store mengder øl blir importert til øygruppen.

Smaksprøver

Johansen har planene klare for et mikrobryggeri som skal produsere smakfullt øl basert på hvete og bygg.

-Folk her er like bevisste på godt øl som i resten av verden. Vi skal også ha et besøkssenter, med muligheter for prøvesmaking. Totalt planlegger vi å investere 7-8 millioner i bryggeriet, sier Robert Johansen.

Han skal tappe øl på glassflasker. Hva merket vil hete holder han foreløpig hemmelig. Men han vil ikke bruke «verdens nordligste bryggeri» som et salgsargument.

-Alt her er verdens nordligste. For meg er det ikke noe poeng, sier Johansen.

Vin og sprit

Også i den russiske bosetningen Barentsburg er det planer om å etablere et bryggeri. Når loven nå endres, ser ikke myndighetene bort fra at det kan komme søknad også om vin og spritproduksjon.

- At det til nå har vært forbudt å produsere alkohol på Svalbard, er for meg helt uforståelig, sier landbruks og matminister Sylvi Listhaug. Hun synes de ikke er noen logisk grunn til at befolkningen helt nord ikke skal få tilgang på lokalt øl.

Suksess

-Rundt om i landet har det poppet opp lokale bryggerier, alle med særpreg. Det har blitt en kultur, samt lokale arbeidsplasser. Og det liker vi, sier statsråden.

Hun viser til bryggeriet «Nøgne Ø» i Grimstad som startet opp i 2004 og som i dag omsetter for 54 millioner kroner. Deres øl selges over hele landet.

-Et eller flere bryggerier på Svalbard, kan bli viktig for lokalsamfunnet, sier Sylvi Listhaug.

Miljøvennlig

Også Christin Kristoffersen som leder Longyearbyen Lokalstyre ser klare fordeler med at øl kan produseres lokalt.

-Vi har støttet tiltaket om å etablere bryggeri, og synes det er fint at regjeringen nå tar grep, sier hun

Kristoffersen ser for seg både nye arbeidsplasser, og ser en miljøgevinst i at man slipper å frakte øl i flasker og bokser over store avstander til Svalbard.

Artikkeltags