Gå til sidens hovedinnhold

Her gjør Gilbert noe alle bør kunne

Artikkelen er over 7 år gammel

En gang reddet han et barn med dette trikset.

Førstehjelp med velkjente øvelser som hjerte-lunge-redning og Heimlich-manøveren kan redde liv. Likevel er det mange nordmenn som ikke kan metoden.

Overlege Mads Gilbert understreker viktigheten av at alle kan dette. Han forteller at flere nordnorske personer har omkommet fordi de har satt i mat i halsen.

- Hvis noen får halsen helt tett av et fremmedlegeme, ikke får puste og får hjertestans uten å få øyeblikkelig hjelp, vil de som regel dø, forklarer han.

Satt kjøttbit i halsen

Den profilerte legen har selv opplevd å bruke Heimlich-manøveren i hverdagslivet sitt.

- Jeg opplevde en situasjon i Midtøsten i forbindelse med Ramadanen. Da er man sulten når man kommer til middag, og i Jerusalem var det en liten lubben kar som tok for seg en kjøttbit på størrelse med et appelsin. Den satte han i halsen og var på vei til å bli kvalt. Da måtte jeg trå til med Heimlich-manøveren, forteller han.

Stappet halsen full av vaffel

Gilbert har også vært i nærheten av lignende situasjoner her hjemme.

- Kollega Paul Åge Nilsen fikk inn en liten unge som hadde spist for mye vaffelkaker og stappet det helt fast i halsen. Det endte han opp med å dra opp med en tang dro det ut med en tang etter at ungen hadde hostet det opp.

Ifølge overlegen har det forekommet dødsfall i landsdelen i forbindelse med at folk har satt fast mat i halsen. Forholdsreglene hans er helt basale ting.

- Ikke prat med mat i munnen og tygg ordentlig. Kombinasjonen av store biffer og alkohol er spesielt farlig.

Kommentarer til denne saken