Her fraktes de omkomne fra stedet

BÅREBIL: Her passerer en av to bårebiler ved Tromdalen søndag kveld. To av de antatt omkomne mennene var da funnet etter skredet 26. mars.

BÅREBIL: Her passerer en av to bårebiler ved Tromdalen søndag kveld. To av de antatt omkomne mennene var da funnet etter skredet 26. mars. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

To av de omkomne etter skredtragedien ble søndag kveld tatt ut av området. Søket etter den siste omkomne kan tidligst starte mandag på grunn av dårlig vær i området.

DEL

To bårebiler kom ved 20.30-tiden til Svandalen for å hente de to omkomne etter skredtragedien som ble funnet søndag.

Regionlensmann Arnold Nilsen opplyste til Nordlys klokken 18.30 at på grunn av vanskelige værforhold og skredfare ble søket etter den siste savnede i Tromdalen avsluttet klokken 19.00 søndag.

- Rasfaren er stadig økende i området slik at vi har besluttet å avslutte søket. Mandag vil vi ta en ny vurdering av værforholdene og skredfaren, og om vi kan gjenoppta søket da, sier Nilsen.

Skredekspert Kjetil Brattlien i NGI sier til Nordlys at det er usikkert om søket kan gjenopptas mandag. De vil da fly over med helikopter og vurdere skredfaren.

SE VIDEO: - Enorme mengder snø

- Det er tungt snøvær her. Jeg snakket med en Røde Kors-representant som fortalte at det ved den fremskutte basen ved inngangen til dalen nå var fullstendig snøkov, forteller reporter Stein Wilhelmsen som er på stedet.

To funnet

Letemannskapene fant søndag to personer omkommet i skredet i Tromdalen.

Det bekrefter regionlensmann Arnold Nilsen.

Identifisering av de avdøde vil bli foretatt på et senere tidspunkt. De nærmeste pårørende til alle tre som ble tatt av raset er derfor underrettet om funnene.

- De lå dypt i raset, cirka 6-8 meter ned, sier Nilsen til Nordlys.

De to ble funnet henholdsvis klokken 15.07 og 15.16.

Se bilder fra leteaksjonen søndag her: Her leter mannskapene i snømassene

Alle skutere funnet

Klokken 14.30 ble det det gjort funn av to av de savnedes skutere.

- Den tredje snøscooteren ble funnet samme dag som raset ble utløst, hvilket betyr at alle snøscooterne er funnet, opplyser Nilsen.

Det var Børge Gundersen (36) og brødrene Anders (31) og Robert Werner Mortensen (39) som ble tatt av skredet i Tromdalen tirsdag for over en uke siden.

På grunn av håpløse værforhold og stor skredfare har man ikke kunnet gjennomført søk etter de tre før lørdag.

Les også: Fortsetter letingen igjennom natten

Les også: Politiet: - Vi leter ikke lenger etter overlevende

Søkte igjennom natten

Lørdag formiddag startet sprengingen av snømassene på nordsiden av dalen. Ved hjelp av helikopter har mannskapene firt ned sprengladninger i fjellsida og fjernutløst ladningene, før søket startet i lørdag ettermiddag.

Maskiner, letemannskaper fra militæret og tjenestehunder tok seg inn i raset og startet søk og utgraving. Søket fortsatte gjennom natta, og søndag morgen tok Røde Kors over mens Forsvarets styrker fikk hvile.

Nilsen forteller at været ikke er på letemannskapenes side.

– Vi gjør værbetraktninger hele tiden. Det er en del snø og ugunstig vindretning. Ved arbeidet i rasområdet har vi nå målt dybder i raset på opp til 12 meter. Når man videre tar i betraktning de vanskelige terrengforholdene på stedet, forstår man hvor krevende letearbeidet er, sier han.

Se bildeserie: Leteaksjon i Tomdalen

Krevende søk

Militære mannskaper har søkt i raset gjennom hele natt til søndag.

Da ble det foretatt et mannskapsbytte der mannskaper fra Røde Kors overtok.

- Operasjonen er krevende i den trange og dype elvedalen. Store snømasser må etter hvert som de gjennomsøkes deponeres, slik at de ikke blir til hinder for videre søk, informerer Nilsen søndag morgen.

Jobber mot været

Til sammen deltar rundt 200 personer i skredsøket. Ifølge Arnold Nilsen er det til enhver tid 40-50 personer som leter i en skiftordning, som så går av for å hvile mens neste gruppe går på.

– På grunn av været har vi satt inn enda en snøtråkkemaskin for å øke tempoet i arbeidet. Dermed har vi to slike maskiner som brukes til å skyve bort de store snømassene som er gjennomsøkt, sier Nilsen.

Artikkeltags