Rett ved Sandvika, en av Tromsø kommunes aller fineste sandstrender, på Brensholmen, gjøres det i disse dager spennende funn av det som er bosettinger fra 800 år før Kristus.

- Boplassen ligger rett ved sandstranda, i myra mellom stranda og "nyveien", Og det er spesielle funn. Vi har funnet spor av det eldste og nordligste langhuset i Nord-Norge, sier prosjektleder Johan Arntzen ved Tromsø Museum til Nordlys.

Beinrester

Arntzen forteller at de så langt har funnet spor av blant annet stolper brukt til å bygge langhus, kleberkar, kleber er en myk bergart man skjære i og som tåler høy varme, ildsted og beinrester halvmeteren nede i myra.

- Det er brent bein, så vi har håp om å kunne finne ut hva de har spist. Beinene vil bli analysert.

Det var under bygging av "nyveien" til øyparadiset Sommarøya at forundersøkelsene viste gode muligheter for spennende funn. Dette funnet stammer fra yngre bronsealder.

Noen hundre meter unna, på Ørnfløya, holder et annet gravegjeng fra Universitets feltkurs på med noe som er en 10.000 år gammel boplass.

Hans Peter Blankholm, fra Institutt for arkeologi og sosialantropologi, sier at de foreløpig har funnet avfall etter produksjon av redskaper av stein.

- Jeg regner med at vi kommer til å finne pilspisser, spor av boliger og bålplasser, sier Blankholm, og legger til at det er ufattelige mengder med forhistorie utover på Kvaløya.