En utenlandsk mann i midten av 30-årene ble fredag funnet omkommet i et klatrefelt i Ersfjordbotn. Mannen hadde da vært savnet siden torsdag kveld.

– Letemannskap på bakken fant mannen, og han er bekreftet omkommet, forteller politiets innsatsleder på stedet, Morten Renland til Nordlys.

– Han ble funnet av Alpin redningsgruppe i klatrefeltet i Ersfjordbotn, i en klatrerute på det som kalles Tunga, fortsetter han.

Operasjonsleder Roy Tore Meyer i Troms politidistrikt opplyser om at mannen er tsjekkisk og født i 1977.

Kripos er nå varslet og har startet arbeidet med å varsle pårørende gjennom ambassaden.

Funnet i klatrefelt

Klatreren lå i åpent lende og ble heist opp i helikopter fra 330-skvadronen og flydd til flyplassen, der ble han transportert videre med bil fra begravelsesbyrå. Mannen, som er en utenlandsstatsborger, ble funnet ca klokken 10.

– Høyst sannsynlig har han falt ned. Det er et uhell med tragisk utfall, sier Renland til Nordlys.

Ca 25 personer har vært innblandet i leteaksjonen. Det er mannskaper fra Norsk Alpintredningsgruppe, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, 330-Skvadronen, Norske redningshunder og politiet.

– Harde ruter

Leder i Tromsø klatreklubb, Jonas Nørby Lundqvist, karakteriserer klatrerutene på steinen Tunga som harde.

–Tunga er en stein der det drives med sportsklatring. Der er det bolter som allerede er satt inn i veggen. Det er veldig harde ruter på den steinen, sier Lundqvist til Nordlys.

Han sier klatrefeltet er populært i klatremiljøet. På steinen Tunga er det klatreruter som har vanskelighetsgrad mellom 6 pluss til 9 minus.

Meldt savnet

Mannen som nå er funnet omkommet er en fjellklatrer fra Mellom-Europa i 30-årene.

Han skulle møte en annen person ved fjellet Buren klokken 16.00 torsdag ettermiddag, men møtte aldri til avtalen. Han hadde tidligere sagt at han skulle klatre en rapell-rute i et populært område - nå var deler av klatreutstyret hans funnet i nærheten.

Like før klokken 22.00 ble politiet varslet. Mannen var sist sett klokka 14 torsdag.

Torsdag kveld ble det satt igang en redningsaksjon der redningshelikopter, politi og alpin redningsgruppe var med.

Sea King i lufta

Klokken 23.00 var redningsaksjonen i gang.

– Vi har et ambulansehelikopter i luften, og har sendt tre personer som søker sammen med noen fra alpin redningsgruppe. Et Sea King-helikopter fra Banak er ventet å være i Ersfjord klokken 01.00, da trekker vi ambulansehelikopteret tilbake, sa operasjonsleder Jørgen Ahlquist i Troms politidistrikt til Nordlys klokken 00.30 natt til fredag.

– Det er ulendt terreng og mest ur, opplyste Ahlquist.

Søkte i natta

Klokken 01.05 forteller kilder i Ersfjordbotn at Sea King-helikopteret har ankommet, mens ambulansehelikopteret har returnert.

Rundt klokken 01.15 samlet bakkemannskapene seg i fjellet etter å ha gått spredt en stund, opplyser Magnus Sørdahl i Ersfjordbotn.

– Det ser ut som at de søker fortsatt, sier han.

Ifølge politiet er det klokken 01.20 ikke noe nytt fra leteaksjonen.

Like etter klokken 02.00 forlot helikopteret Ersfjord. Ifølge tipsere er det observert på Tromsø lufthavn for påfyll av drivstoff. Bakkemannskapet befinner seg fortsatt i det vanskelig tilgjengelige terrenget.

Klokken 02.30 søker mannskapet fortsatt i fjellet - nå delt inn i to grupper.

Søket avblåst

Klokken 04.00 valgte mannskapet å avslutte søket for dagen fordi dårlig vær og mørkt og krevende terreng gjorde letearbeidet vanskelig.

Klokka ni fredag morgen ble søket gjenopptatt.

– Nå har vi møte i Vågen før vi går igang. Allerede er Alpin-gruppen sendt ut, videre skal Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Norske Redningshunder og et SeaKing-helikopter delta i aksjonen. Totalt er det snakk om en 20 til 25 personer som er involvert nå på morgenkvisten, opplyste operasjonsleder Antonsen ved Troms politidistrikt til Nordlys kl 0900.