Her er ørretmiddagen

Artikkelen er over 14 år gammel

I går startet fiskesesongen på Laksvatn. Dermed flyttet alle elevene på Laksvatn skole ut på isen. Og ørreten bet villig vekk.

DEL

Sola har skrudd seg på fullt. Likevel er det sprengkaldt ute på vannet. Men synet av røya som ligger stiv av frost på isen varmer Preben Kristensen (15). Det er nemlig han som holdt i snøret da fisken beit på. Kameraten Bengt Amund Norbye (16) ser til snurringen som snart er varm nok på primusen. Det er ikke alle forunt å få napp.

Det skjer hvert år. Dagen det åpnes for fiske på Laksvatn stiller hele skolen med snøre og varme klær. Fra avstand ser elever og lærere ut som små playmobilfigurer på det hvite vannet. Først når man kommer nært nok ser man de spente øynene som følger med snøret som henger i hullet.

Kald natt

Preben og Bengt Amund har overnattet på isen. I telt.

– Vel, vi må vel være ærlig. Midt på natta krøp vi til korset og kom oss inn i ei campingvogn her borte. Det var bikkjekaldt, sier Bengt Amund.

Det er ikke så lett å holde koken når kvikksølvet har krympet seg ned til minus 20 barske grader.

– Og fiskelykken skyldes?

– Det er vel ingen hemmelighet at det bare er å slippe ned snøret og vente tålmodig, sier Preben.

– En fiiiisk!

Ropet farer over vannet. Et stykke borte spreller en ørret fra snøret til Joakim Indrevold (9).

Napp

Klassekamerater og lærere kommer til. Det er mange elever som har fått napp allerede. Men det skal litt til for å slå fangsten fra turdagen i fjor. Da ble en ørret på 3,2 kilo tatt med hjem etter skoledagens slutt.

Kanskje Merita Norheim (6) og Gunhild Richardsen (7) har som mål å lure en større fisk opp av isen. De ligger tålmodig på magen og venter på napp.

– Det er kjempeartig å være her, sier de.

Artikkeltags