Her er isbjørnen på vei hjem fra byen

PÅ BYTUR: Her er isbjørnen på vei bort fra Longyearbyen. Byturen ble av det korte slaget. Foto: Sysselmannen på Svalbard

PÅ BYTUR: Her er isbjørnen på vei bort fra Longyearbyen. Byturen ble av det korte slaget. Foto: Sysselmannen på Svalbard

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Var like ved huset til assisterende sysselmann, Lars Fause.

DEL

– Det er første gang på to år at isbjørn har vært så nær bebyggelsen i Longyerbyen.

Dette sier assisterende sysselmann på Svalbard Lars Fause.

Sysselmannen fikk melding om isbjørn klokken 07.30 mandag morgen om at en isbjørn var på tur inn mot Longyearbyen.

Skjøt knallskudd

Den ble da observert ved en hundegård. Da de rykket ut var isbjørnen allerede innenfor bygrensen og like nedenfor husene i byen.

– Isbjørnen kom rett nedenfor huset mitt der jeg bor. Den var så nær at hadde jeg hatt en stein så hadde jeg truffet den, for å si det sånn, sier Fause.

Isbjørnens forsøk på en sjelden bytur ble stanset nokså hurtig. Politiet skjøt knallskudd mot bjørnen flere ganger for å få den til å endre retning. Til slutt fikk de isbjørnen til å sette kurs mot Adventdalen.

– Heldigvis skjedde det så sent på morgenen og folk var observante, ellers hadde isbjørnen kanskje vært inne i byen på samme tidpunkt som barna går til skolen, sier Fause, og legger til at denne hendelsen viser at man må være årvåkne.

Politiet måtte også stenge veien i en periode under arbeidet med å få isbjørnen bort, da forbipasserende biler stoppet opp og skapte stor biltrafikk.

Politiet driver nå bjørnen innover dalen og lengst mulig vekk fra befolkningen.

Har kontroll

Sysselmannsførstebetjent Per Andreassen sier de nå har full kontroll.

– Det går veldig etter planen som vi la for å få den ut av byen, innover Adventdalen og vekk fra bebyggelsen, sier Andreassen.

Da Nordlys snakket med han var isbjørnen cirka 15 kilometer fra byen og innover Adventdalen.

– Den går av seg selv og i eget tempo. Vi bare følger den med skuter og kontrollerer hvor den skal går, sier Andreassen.

Artikkeltags