- Det har vært en betydelig aktivitet fra rundt klokken 19-20 til midnatt.

Det forteller Truls Lynne Hansen, leder ved Tromsø geofysiske institutt. Torsdag kveld var det et blendende nordlysshow over hele Nord-Norge. Selv over den tungt belyste Tromsøya dekket nordlyset nattehimmelen og fikk ellers blaserte nordlendinger ut av husene for å se.

Lynne Hansen ble overrasket da han gikk over observasjonene fredag morgen.

- Dette tror jeg ikke noen har spådd på forhånd. Det er ingen spesiell solaktivitet. Det interplanetare planetfeltet gir heller ingen indikasjoner, det har helt gæren stilling for nordlys. Hadde jeg sett på dette i går ville jeg sagt folk som ville se nordlys kunne ta det med ro og vente. Men sånn er naturen, uventede ting skjer.

Tatt på senga

Også drevne nordlysfotografer ble tatt på senga.

- Jeg har mange tipsere og følger med på flere varslingstjenester, men det hadde ikke tikket inn noe som helst, sier Truls Melbye Tiller. Om dagen en vanlig mann og driftsleder på Tromsprodukt. Om natten spaner han rundt etter nordlys og har tatt spektakulære bilder - sist sett her i Nordlys da han fotograferte nordlyset over konserten med Band of Horses.

LES OGSÅ: Se det spektakulære bildet fra Døgnvill

LES OGSÅ: Dette motivet har Jan-Arne planlagt lenge

I går kveld var han først godt plassert på Fløya. Men heisen går tidlig ned og før utbruddet klokka ti var han hjemme i Tromsdalen.

- Så roper min bedre halvdel "kom deg ut".

Tiller heiv seg i bilen og kjørte til området ved Tromsdalen camping. Der er bildet over tatt.

- Det stod turistene og hoiet. Det var et fantastisk utbrudd, og ble mer og mer. Men Tromsdalen camping er ikke det beste stedet for å se Nordlys. Som det fremgår av bildet har de sterke gule lamper ute.

- Da var du litt irritert over at du ikke ble på Fløya?

- Jeg lå våken i natt!

Stig Brøndbo er relativt fersk som nordlysfotograf og oppdaget utbruddet helt tilfeldig - og litt for seint. Bildet er fra Grønnåsen på Tromsøya.

- Det var et spektakulært utbrudd. Dessverre kom jeg meg ikke ut før det det begynte å dabbe av.

Mot alle odds

Nordlysguide Kjetil Skogli ble også tatt på senga, og rakk ikke få bilde av fenomenet. Men han er ikke like overrasket som forskerne.

- En ting er å stirre ned i en PC, virkeligheten er noe annet. Dette har skjedd før.

Han registrer at nordlyset viser seg fra sin beste side til tross for at NASA og andre forskere har spådd mindre nordlys på grunn av at solsyklusen er dalende.

- I fjor var det helt vilt, fordi alle trodde det var siste året de kunne se Nordlys. Vi har færre forhåndsbestillinger i år, uten at det er noen krise. Men som vi så torsdag kan det komme flotte utbrudd selv om det er liten solaktivitet.

Skogli er uansett ikke bekymret for at de som har gjort et levebrød av nordlyset blir arbeidsledige.

- Vi bygget tross alt opp denne næringen da solsyklusen var på sitt laveste.

Også over Sør-Norge

Nordlyset viste seg ikke frem bare på hjemmebane i de nordligste delene av Norge.

- Tyngdepunktet ligger faktisk helt nede på Helgelandskysten. Det har vært aktivitet helt ned til over Rørvik i Nord-Trøndelag. Trolig har det vært synlig nordlys helt ned i Sør-Norge, sier Lynne Hansen.

Nå har nordlysbeltet lagt seg over Svalbard.

- Det er vanlig. På kvelden beveger det seg sørover igjen.

- Så det blir nytt show fredags kveld?

- Det tør jeg ikke si. Det er mye vanskeligere å spå nordlys enn å spå været.