Her ble Noa (5) bitt av flått

Av og
Artikkelen er over 6 år gammel

Ekspert: - Svært sjeldent. SE WEB-TV.

DEL

Da pappa Eivind Hansen strøk hånda over bakhodet til sønnen Noa (5), merket han en stor klump i nakkeområdet. Han sjekket nærmere og oppdaget at en flått hadde festet seg til guttens hud.

– Eller rettere sagt, etter å ha googlet symptomet, skjønte vi raskt at det var snakk om flåttbitt, forteller mamma Anna Sundquist Jensen.

Familen bor i Tromsdalen.

Hun ringte legvakta i Tromsø og fikk beskjed om å ta med seg sønnen til nærmere undersøkelse.

– Her fikk vi bekreftet det vi fryktet. Flåtten ble heldigvis fjernet uten store problemer og Noa ser ikke ut til å ha tatt skade av bittet.

Suger seg fast

Flått – også kalt skaubjørn, hanntikk – er et blodsugende edderkoppdyr som kan bite seg fast på mennesker og dyr.

Flått som har festet seg i huden, må fjernes raskt. Den kan overføre bakterien borrelia når den suger blod og man kan utvikle borreliose.

– Vi bekymrer oss ikke veldig, og regner med at dette kommer til å gå bra, sier Anna Sundquist Jensen. Hun har skjønt at sjansen for flåttbitt er størst når man beveger seg i skog.

– Det har vi ikke gjort. Derfor er det litt rart at Noe ble bitt. Det må i så fall ha skjedd på plenen hjemme i hagen.

Sjeldent tilfelle

Overlege Dag Hvidsten ved avdeling for mikrobiologi og smittevern på Universitetssykehuset Nord-Norge, er svært overrasket over flåttbitt på menneske i Tromsø.

– Jeg har vel knapt hørt om dette før. Forskerne er usikker på om flåtten lever så langt nord på permanent basis. Flåtten faller ned fra fugler, men at den lever så langt nord fra år til år finnes det ingen bevis på, sier Hvidsten.

Blir du bitt, er det lett å oppdage om flåtten har overført Borreliabakterien.

– Da vil det oppstå en stor ring rundt bittområdet. Dette skjer fra tre til 30 dager etter angrepet.

Liten risiko

– Faren for å bli smittet er ganske liten. Det er svært få tilfeller av flått i nord som er bærer av bakterien. Får man den røde ringen rundt bittstedet, så ta kontakt med lege som vil gi deg penicillin.

Dag Hvidsten oppfordrer folk til å ta vare på flåtten, og levere den inn til en av dyreklinikkene avdelingen på UNN samarbeider med.

– Etter at den har bitt – og fjernet med makt – har den ødelagt munndelene og er dermed ufarlig. Overlegen understerker at det ikke er noen grunn til å frykte flåtten.

– Nord-Norge kan ikke sammenliknes med utbredelsen av flått sørpå. Dessuten er den mest vanlige flåtten – smågnagerflåtten – ikke farlig.

Trives i skogen

Flåtten trives best i blandingsskog, krattskog og områder med høyt gress, og venter i lav vegetasjon på forbipasserende dyr eller mennesker som den kan huke seg fast i.

Flåtten finnes i det milde kystbeltet fra svenskegrensen til og med Nordland, og er aktiv i sommerhalvåret, fra april til november.

Lenger nord

Professor Arne Nilsen ved Tromsø Musem opplyser at grensa for flåtten tidligere gikk ved Brønnøysund.

– Det kan virke som om denne grensa beveger seg lenger mot nord. Fortsatt er flåttbitt på mennesker sjeldent i her vi bor.

Artikkeltags