Gå til sidens hovedinnhold

Hellige krigere fra Troms slåss i Syria

Artikkelen er over 7 år gammel

- Det er første gangen jeg hører om dette når du forteller om det.

– Det er også eksempler på Syria-farere fra Troms politidistrikt, sier politioverbetjent Bård Nygård i PST i Tromsø. Denne uken offentliggjorde Po litiets sikkerhetstjeneste (PST) sin nye trusselvurdering.

«Terrortrusselen mot Norge anses som skjerpet. Den største trusselen kommer fra et multietnisk ekstremt islamistisk miljø på Østlandet. Et lite antall personer har stor betydning for aktiviteten i, og trusselen fra, dette miljøet», skriver PST i trusselvurderingen.

Fra hele landet

Ifølge PST er det nordmenns opphold hos ekstreme, militante islamistgrupper i bl.a. krigen i Syria som gjør at de anser trusselen om terror mot Norge og norske interesser som skjerpet.

Det har særlig vært ekstreme islamistmiljøer på Østlandet som har vært i fokus.

«Så langt vi kjenner til, har 40-50 personer med tilknytning til Østlandsmiljøet reist til Syria», skriver PST i den offentlige trusselvurderingen.

Men det er ikke bare fra Østlandet norske, hellige krigere har tatt turen til den svært blodige krigen i Syria.

– Eksempler fins nok fra hele landet, sier Bård Nygård til Nordlys.

– Er det også personer fra nord som er Syria-farere?

– Ja, det er det også.

– Er det noen fra Troms politidistrikt?

– Ja, det er det også eksempler på.

– Ikke hørt om

Sandra Maryam Moe, som er leder for den muslimske menigheten Alnor, sier hun ikke kjenner til at noen muslimer fra Tromsø i hennes menighet, skal ha reist til Syria.

– Det er første gangen jeg hører om dette når du forteller om det, sier Alnor-lederen.

Høyest prioritert

PST mener at «globalt orienterte terrororganisasjoner (vil) søke å rekruttere europeiske ekstreme islamister i krigs- og konfliktområder til å gjennomføre terroraksjoner i Europa. Dette har lenge vært en strategi for al-Qaida, og Syria anses nå å være en av de fremste arenaene for slik rekruttering.»

– Hvor bekymret er PST i Troms politidistrikt over Syria-farere nordfra?

– Dette er jo, slik det fremgår av trusselvurderingen, vår høyest prioriterte oppgave for tiden, sier politioverbetjent Nygård.

Han vil ikke gi noen flere detaljer om hvor mange personer PST i Troms politidistrikt mener det dreier seg om, eller hvor de tilhører mer spesifikt geografisk.

– Slike detaljer ønsker vi ikke å gå ut med, sier han.

Ikke ta konflikten hit

– Men kan du si noe om disse personene er født og oppvokst i Norge eller om det er personer som har innvandret til Norge senere?

– Der må jeg vel si at det er begge deler.

– Det har vært kommentert at det relativt sett er forbausende mange konvertitter, altså etnisk europeiske personer som har konvertert til islam, som radikaliseres raskt inn i militant islamisme. Er det noen slike blant de dere vet om som har reist til Syria her fra nord?

– Det kan jeg ikke si noe om.

– Tar dere kontakt med dem det gjelder når de kommer tilbake fra Syria?

– Vi søker jo å forebygge, og vi ønsker selvsagt ikke at konflikten de kommer fra skal tas med hit, sier politioverbetjent Bård Nygård.