Hektisk i domkirken

Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

?fant ikke nøkkelen til safen med pavebullen.

DEL

- Det må se bra ut! sier Sigurd Markussen. Den katolsk sokneprest i Oslo retter på teppet hvor Berislav Grgic skal ligge når han lørdag ordineres til katolsk biskop for Nordland, Troms og Finnmark.

Markussen synes å ha full kontroll. Hele fredagen gikk med til å øve inn seremonien. Og mens øvelsen pågikk, ble domkirken pyntet med hvite liljer. Hovedpersonen selv var ikke til stede. Grgic var fredag i audiens hos kongen.

Finner ikke nøkkelen

Nøkkelen til safen er borte! I verste fall må vi bryte oss inn. Pavebullen ligger der!

Det viskes intenst, men Pal Bratbak, pressekontakt for Oslo katolske bispedømme, bare smiler. Kaos er greit på øvinger.

– Det ordner seg. Vi skal få tak i bullen på ett eller annet vis, sier han.

Pavebullen er en viktig del av seremonien. Den er bekreftelsen på at den nye biskopen er innsatt av paven.

Starter på gulvet

Tre biskoper skal foreta ordinasjonen av den nye katolske biskopen Berislav Grgic (49). To av dem er norske, Bernt Eidsvig og Gerhard Schwenzer, Oslo. Den tredje, Franjo Komarica, er fra Bosnia-Hercegovina hvor Grgic er født.

– Når ordineringen starter må den nye biskopen legge seg på gulvet. De tre biskopene legger hendene på hodet hans og ber en lang bønn. Den vil holdes på latin av hensyn til de mange utenlandske gjestene, sier Bratbak.

–100 kroater kommer fra Oslo. I tillegg kommer 40 prester, 15 biskoper og en kardinal fra erkebispedømmet i Tyskland hvor Grgic har jobbet de siste årene.

Etter bønnen skal den nye biskopen salves med olje.

– Han skal motta hyrdestaven sin, en gave fra biskopen i Oslo. Og han skal få bisperingen og mitra – bispehatten, sier Bratbak.

Karmelitt-nonnene synger

Karmelittnonnene i Tromsø skal egentlig ikke forlate klosteret, men i morgen «bryter» de reglene.

– Ordinasjonen er en historisk hendelse, dette ønsker de å delta i, sier Bratbak.

Forholdet mellom den katolske og protestantiske kirke var lenge svært betent. Først i 1843 fikk katolikkene i Norge lov til å organisere seg.

– Nå er forholdet mellom kirkene preget av stor gjensidig respekt. Vi har fått låne domkirken til ordinasjonen fordi vår egen kirke er for liten. Vi låner kirker også andre steder i landet, sier Bratbak.

Den katolske menigheten i Troms har nå 550 medlemmer. I Nord-Norge er det 2400 katolikker.

Artikkeltags