Hausberg snur i synet på moské

SKEPTISK: Ordfører Arild Hausberg (Ap) i Tromsø er ikke lenger positiv til en ny moské i Tromsø, finansiert av Saudi- Arabia. Avsløringene og informasjonen Nordlys har brakt om det muslimske miljøet, har fått ordføreren til å tenke om igjen.

SKEPTISK: Ordfører Arild Hausberg (Ap) i Tromsø er ikke lenger positiv til en ny moské i Tromsø, finansiert av Saudi- Arabia. Avsløringene og informasjonen Nordlys har brakt om det muslimske miljøet, har fått ordføreren til å tenke om igjen.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Nordlys' artikkelserie om islam i Tromsø har fått ordfører Arild Hausberg til å snu i synet på ny moské i Tromsø. Nå er han negativ.

DEL

– Det er overraskende og egentlig skremmende informasjon Nordlys har brakt de siste dagene, sier ordfører Arild Hausberg (Ap) i Tromsø.

For ett år siden var jeg positiv, i dag er jeg skeptisk til at det skal bygges en moské som skal være et signalbygg i Tromsø, og som skal være finansiert fra Saudi-Arabia, sier ordfører Arild Hausberg.

Han sier at diskusjonen om mosképlanene hadde et atskillig mer uskyldig utgangspunkt da saken ble reist.

– Men med den informasjonen dere har brakt, tegnes det nå et noe annet virkelighetsbilde, mener Hausberg.

Integrering

Ordføreren sier at Tromsø er og skal være en multikulturell by, der forskjellige kulturer og religioner skal leve side om side.

Men integrering er forutsetningen for gjensidig respekt og forståelse. Derfor har vi tidligere sagt nei til søknader om at folkegrupper skulle få sine egne hus. Vi vil at alle skal delta i det felles Tromsø-samfunnet, understreker Hausberg.

Nå håper ordføreren at det blir en stor og offentlig debatt om denne saken.

– Det er viktig at byens befolkning deltar i denne debatten og gir sitt syn på saken. Selvsagt vil vi i Ap og den rødgrønne alliansen også drøfte disse problemstillingene nærmere nå. Men vi trenger også å høre hva tromsøværingene mener, sier Hausberg.

Nei til parallellsamfunn

På noen punkter trenger imidlertid ikke ordføreren noen nye innspill for å ta standpunkt.

– Det som er helt klart, er at vi vil aldri akseptere at det utvikler seg et parallellsamfunn der det er sharialovgivning som skal gjelde, og der ytringsfrihet og kvinners rettigheter ikke blir respektert. Det vil være mot alt det denne byen står for, sier han.

Ordføreren nevner også at han er bekymret hvis miljøer organiserer seg slik at det bedrives indoktrinering av barn fra tidlig alder.

Skal bli bråstopp

I opposisjonspartiet Frp er man helt klar i spørsmålet om en ny, muslimsk moské.

– Vi sa nei da denne saken ble reist første gangen, og det gjør vi fortsatt, sier gruppeleder Jan Blomseth.

Frp ønsker slett ikke noe signalbygg i Tromsø for en ekstremistisk variant av islam.

Og så mye kan jeg si, at dersom jeg får noe å si etter valget neste høst, så skal det bli bråstopp for disse planene, sier Jan Blomseth.

Dermed er moskésaken åpenbart blitt valgkampmat. Fra flere hold.

– Jeg finner det helt naturlig at dette blir en viktig sak i valgkampen, sier Eduardo da Silva (Ap)

Kan ikke nekte moské

– Jeg har fulgt med på det som Nordlys skriver og har lest om wahhabismen og Saudi-Arabias storstilte sponsing for mange år siden, så dette var ingen ukjent problemstilling, sier Jens-Ingvald Olsen i Rødt.

Olsen ønsker ikke stoppe planene om å bygge en moské i Tromsø.

– Jeg har ingenting til overs for wahabismen eller islam for øvrig, men jeg er for religionsfrihet. Om muslimene i Tromsø vil bygge en moské, har vi ingen rett til å stoppe dem – uansett ideologisk retning innenfor islam, sier Olsen.

Han sier han er overrasket over at Nordlys ikke stiller spørsmål ved norske myndigheters nære kontakt med kongefamilien i Saudi-Arabia.

– Reint journalistisk burde det være del av problemstillingen.

Skeptisk til egen skole

Varaordfører Gunhild Johansen (SV) leder Internasjonal komité i Tromsø kommune.

– Det virker fremmed at vi skal ha en moské i Tromsø finansiert av penger fra Saudi-Arabia. Dette minner om en form for misjonering og er problematisk. Når man også hører at det er ønskelig med en egen skole for muslimer i Tromsø, blir jeg enda mer skeptisk. Det er ikke det vi har som mål for integrering i byen, sier Johansen.

Johansen sier hun blir på vakt når hun hører om planen om at moskeen i Tromsø skal bli et stort signalbygg.

– Det virker overdimensjonert med tanke på antall muslimer i Tromsø. Et signalbygg er ikke noe man bare kan bestemme seg for å reise i byen. Det er en lite demokratisk tanke, mener Gunhild Johansen.

Artikkeltags