Mandagen ble hektisk for Arild Hausberg.

– Jeg må innrømme at jeg hadde ikke trodd det skulle bli så mye oppmerksomhet rundt denne saken, sier Hausberg til Nordlys.

Saken gjelder at Hausberg har sagt nei til å bære samekofte når han skal holde tale på rådhuset under markeringen av Samefolkets dag tirsdag.

Arrangørene vil gjerne. Men Hausberg vil ikke.

Nedringt av medier

Hausbergs standpunkt som kom frem i Nordlys mandag førte til at han ble nedringt av mediene.

NRK P1s program «Norgesglasset», som går på direkten om formiddagen, ringte og ville intervjue ham.

Under intervjuet sa Hausberg at han ville tenke seg om en gang til.

– Men etter at jeg hadde blitt intervjuet, og jeg tenkte meg om en gang til, så fant jeg ut at jeg må holde fast ved den avgjørelsen jeg først hadde tatt, sier Arild Hausberg.

– Det føles fortsatt ikke naturlig for meg å skulle ta på meg samekofte, legger han til.

Identitet og tilhørighet

Sametingspresident Aili Keskitalo har respekt for Hausbergs vurdering.

– Det å gå med kofte er en personlig sak. Det har med identitet og tilhørighet å gjøre. Jeg har respekt for at Herman Kristoffersen og Arild Hausberg ikke er komfortabel med å gå med kofte, sier Keskitalo.

Herman Kristoffersen er bortreist i dag, men uttalte til Nordlys i går at heller ikke han ville ha gått med kofte, hadde han vært hjemme.

– De som skal gå med kofte må gjøre det fordi det føles naturlig. Det man har på seg er en ganske personlig ting, sier Keskitalo.

– Skjønner du det hvis noen samer reagerer negativt på at Hausberg og ordføreren ikke vil bære samekofte?

– Det er sikkert noen som ville synes det var flott hvis ordføreren i Tromsø tok på seg kofte, mens andre igjen ville mene at man må være same for å bære kofte. Samer er forskjellige og har ulike meninger også om dette, derfor mener jeg det blir et personlig valg om man bruker kofte eller ikke, sier sametingspresidenten, som selv føler seg mest vel i Kautokeinokofte.

– Jeg har også karasjokkofte, fordi min mor er derfra. Og jeg kunne brukt Tysfjordkofte, fordi min mann er derfra, legger hun til.