Det startet med en vill idé. Gründeren Svein Kvalvik fra Lofoten var gjest i barnedåp og så på noen flotte dekorasjoner som løste seg opp når de ble puttet i vann. Dermed fikk sportsfiskeren noe å tenke på. Han ville lage et revolusjonerende agn tilpasset ulike fiskeslag for sportsfiskere og yrkesfiskere – basert på lukt og smak. Hemmeligheten: Å tilføre smak- og luktstoff til sluk, jigg, flue eller gummimakk. Han knyttet til seg forskningsmiljøer i Nofima og Sintef – og fikk støtte fra Norges forskningsråd, Innovasjon Norge og Matbit. Systematisk forskning ble satt i gang. Og så begynte ballen og rulle.

Signert med sportskjede

I fjor ble kremen lansert. En tube for kveite, en for torsk og for laks, ørret og røye. Kremen er allerede å få kjøpt hos 65 forhandlere i Norge. Nylig signerte firmaet Kvalvikbait avtale med Gresvig-kjeden som har gigantkjeden G-Max. I tillegg til norske forhandlere skal produktet selges på Ebay og Amazon.

I samarbeid med Innovasjon Norge starter også markedsundersøkelser i England og Tyskland.

Videreutvikling på gang

Samtidig har Nofima gjort feltforsøk med lukteagnet fra Kvalvikbait. Seniorforsker Sten Siikavuopio i Nofima mener resultatene kan bli en revolusjon for linefisket nasjonalt og internasjonalt.

– Som forsker mener jeg vi klarer steget fra laboratorium til industrialisering. I vinter har vi gjort vitenskapelige gjennombrudd, og til høstens starter linefiskeforsøk i stor skala, sier seniorforskeren.

Vil spare matfisk

Forskningen har vist at 60 gram av produktet har samme effekt som ett kilo sild brukt som agn.

– Det betyr at matfisk kan spares som agn. Så langt har dette vært et produkt for sportsfiskere, men nå oppskaleres det og industrialisters det, sier Kvalvik, som selv er fra en familie som har drevet fiske i generasjoner.

– Vi lager agnet til linefiske på kabel. Agnet kuttes opp når man egner lina, sier han.

Ekstraktene produseres av Nofima i Kaldfjord. Det jobbes mot å starte en produksjonsbedrift i Lyngen. Og ja. Kvalvik har vært i barnedåp i ettertid også.

– Ja, men det har ikke startet like mye styr, sier han og ler.