Gå til sidens hovedinnhold

Har brukt 43 år på å planlegge museum

Artikkelen er over 7 år gammel

Foreløpig har Vadsø kvenmuseum kostet 14 millioner kroner.

Museets kostbare vandring i byråkrati-limbo sliter ut tålmodigheten til stadig flere, skriver Finnmarken.

Fylkestinget gav for ti år siden åtte millioner kroner til det allerede da lenge planlagte kvenmuseet. Fylkespolitikerne gikk i desember lei av å vente. 2,5 millioner som ikke var utbetalt ble istedet gitt til Nordkapp Museum.

Direktøren for Varanger museum uttrykte gjennom en kronikk i Finnmarken sin skuffelse over de stadige utsettelsene.

– Dette har dratt ut. Man kan ikke bare planlegge, planlegge og endre. Politikerne må bestemme seg, sier direktør Sigrid Skarsetin til Finnmarken på nyåret.

Mangler støtte utenfra

Minst 14 millioner kroner er brukt på ulike små og store forprosjekter, anslår rådmann Jens Betsi. Pengene har stort sett gått til byggefirmaer, og inkluderer administrasjones timebruk.

– Pengebruken burde vært mer målrettet. Politikerne har vært uklare på hva de vil gå inn for, sier museumsdirektør Skarstein.

Allerede ved museets etablering i 1971 ble det snakket om behov for nybygg. Flere utkast til et skikkelig kvenmuseum ble bestilt fra og med 1980-tallet.

Det mest omfattende var planene for konseptet «Object of Ideas». Kommunen bladde opp sju millioner kroner for prosjektet som ble droppet da staten ikke ville gi mer enn 1/3 i støtte.

Kommunen bestilte så skisser til Domstein kulturhus, men også dette ble for dyrt til å ta videre.

– Utrolig synd

Museet har ifølge rådmann Jens Betsi behov for 2000 kvadratmeter gulvareral. Han antar et godt og framtidsrettet bygg vil koste minst hundre millioner kroner.

– Kommunen gir ikke opp. Den lange tiden dette har tatt, er uttrykk for at politikerne ønsker dette. Nytt museumsbygg er høyt prioritert, men vi trenger medfinansiering, forklarer Jens Betsi.

Finsk og kvensk innvandring har hatt stor betydning for Norge, sier ordfører Rolf Arne Hanssen (SV). Derfor mener han Vadsø trenger et dugelig museum.

– Det er utrolig synd vi ikke har realisert dette ennå, men sånn er det når man er langt unna maktens tinder, sier ordføreren.

Kommentarer til denne saken