FINNSNES (Nordlys): Fredag kunne Hans-Kristian Sørensen endelig legge fra seg hammeren, kle av seg overallen og ta på seg sin fineste stas. Etter ti års utrettelig arbeid med å bygge opp «Finsnes Gaard» er prosjektet erklært ferdigstilt.

– Det føles litt vemodig. Arbeidet har vært lystbetont, og det som er artig å holde på med vil man jo gjerne fortsette med. Men nå er det slutt, smiler Sørensen.

– Trodde han var steike galen

Da han kjøpte den gamle og falleferdige Erlandsengården for ti år siden, og fikk det flyttet ned til sjøen ved Innerneset, var det mange som ristet på hodet.

– Jeg tenkte at mannen var steike galen. Det var så vidt det gamle huset hang i hop, med råttent golv og løse takstein, forteller Rolf Andersen, daværende varaordfører i Lenvik kommune.

Nå har pipa fått en annen låt.

– I dag er jeg mektig imponert. Det er nok ikke mange andre enn han Hans-Kristian som kunne ha funnet på dette, sier Andersen.

Sørensen er selv genuint opptatt av å ta vare på det gamle, noe han mener ellers skjer i altfor liten grad.

– Riv skiten og asfalter. Det har vært mottoet. Ingen har tenkt på å ta vare på identiteten, sier lokalpatrioten fra Smørhusbakken på Finnsnes.

Tusenvis av arbeidstimer

I tillegg til restaureringen av hovedhuset har Sørensen bygd båthus, lang brygge og fire splitter nye sjøhus. Gårdsplassen er utstyrt med danseplatt og lavvo, og både en kutter og nordlandsbåter er kommet til for å gjøre det maritime preget komplett. Stort sett alt har han gjort for egen hånd. Hvor mange tusen arbeidstimer han har brukt er det ingen som vet. Ikke han selv heller.

– Nei, det har jeg ikke regnet på. Når du har arbeidsglede er det verst når det kommer mørke vinterkvelder som tvinger deg til å gå inn.

Kjøpt mat utgått på dato

Et tjuetall gjester var fredag på besøk for å få en omvisning i det ferdige anlegget, som i tillegg til å være Sørensens hjem leies ut til konfirmasjoner, bursdager og andre tilstelninger. Med de nye sjøhusene er det i alt 33 sengeplasser.

– Det er viktig at noen tar vare på sjela og kulturarven på Finnsnes. Det er viktig å vise fram noe stedet er stolt av, og det han har skapt her er virkelig noe å være stolt av, sier næringssjef Irene Lange Nordahl.

Sørensen medgir at han er ganske fornøyd med sluttresultatet han også.

– Det har blitt slik jeg forestilte meg, og vel så det. Jeg trodde økonomien kom til å stoppe meg, men på en eller annen mirakuløs måte har det gått. Jeg har levd billig, kjøpt mat som har gått ut på dato, ikke reist til Syden, ikke kjøpt ny bil. Jeg har legning for å være nøktern, smiler han.

Drar på ferie

Etter ti år med hammer og arbeidsklær skal Sørensen nå prøve å komme i feriemodus.

– Det er ikke min sterke side å reise bort, men nå har jeg bestemt meg for å kjøre av gårde i veteranbilen min den 1. juni og reke rundt i Norge i tre måneder. Ettersom jeg har brukt alle pengene mine på Finsnes Gaard, blir det nok mest å besøke venner og kjente, bo i telt og gå i fjellet. Ikke noe luksushotell på meg nei, ler han.