Vestfinnmark politidistrikt er ferdig med etterforskningen etter at SAS-piloten Helge Mannsverk ble skutt og drept i en hytte i Gárggoluoppal utenfor Kautokeino 9. mars i år.

Saken er nå oversendt påtalemyndigheten hvor Riksadvokaten skal ta endelig stilling til tiltalespørsmålet for den siktede mannen i 40-årene.

Det bekrefter Ernst Pettersen, politiadvokat i Vestfinnmark politidistrikt.

Innstiller på drapstiltale

Etter det Nordlys får opplyst, lyder politiets innstilling på at mannen tiltales for det samme han har vært siktet for, altså overlagt drap på Mannsverk og drapsforsøk på samboeren hans.

Til tross for at han har erkjent at det var han holdt rifla som avdøde ble skutt med, nekter mannen straffskyld.

- Han aksepterer ikke siktelsen. Han mener det verken var med overlegg eller forsett, men et form for uhell. Det kan han selvsagt bebreides sterkt for, men han mener at det ikke var med vilje, sier mannens forsvarer, advokat Per Danielsen.

Var barndomsvenner

Siktede og avdøde kjente hverandre i en årrekke før drapet fant sted. Som Nordlys tidligere har omtalt, er siktede broren til Mannsverks eks-kone.

- Han tar dette veldig tungt. Hver eneste dag sliter han med at han har tatt livet av sin kanskje beste venn. Avdøde og og siktede var barndomsvenner, hvilket bare understreker hvor uforståelig dette er, sier Danielsen.

Da siktede ble pågrepet etter drapet, skal han ha uttalt at han hadde oppsøkt hytta for å skremme Mannsverk og samboeren hans.

Tidligere samme dag hadde han blitt pågrepet etter at Mannsverk hadde meldt ifra om at han fylte igjen innkjørselen hans med snø. Det viste seg at siktede var alkoholpåvirket, og han ble anmeldt for fyllekjøring.

- Løsnet flere skudd

I senere politiavhør har han imidlertid forklart at han ikke husker i det hele tatt å ha oppsøkt hytta hvor drapet fant sted.

- Han har nok gått inn i en sinnstilstand som innebar at han ikke klarer å huske noe. Det hele har nok gått så hardt inn på ham, at det er blitt fortrengt, sier Danielsen.

Ifølge samboerens forklaring skal siktede ha løsnet flere skudd, hvorav minst ett skal ha vært nær ved å treffe henne.

- De helt detaljerte omstendighetene om hva som skjedde inne i hytta er ikke helt klare, etter vår mening. Det er et spørsmål om rifla gikk av med et uhell, eller om den gikk av med vilje, slik politiet har lagt til grunn, sier Danielsen.

Nytt fengslingsmøte

Siktede har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet, og fredag denne uken vil politiet be om nye fire uker bak murene for mannen.

Dette har han samtykket til, ifølge sin forsvarer.

- Vi har tidligere prøvd å få til en løslatelse, men retten var uenig og mente at vilkårene for fengsling var til stede. Siden den gang har det ikke skjedd noe nytt, og da er det ikke noe poeng i å prøve det samme igjen, sier Danielsen.

Det har ikke lyktes for Nordlys å få en kommentar fra Andreas Hegg, bistandsadvokaten til Mannsverks samboer.