Fullmånen henger usynlig på en grå maihimmel over Telegrafbukta i Tromsø.
På en haug er det slått opp et moderne lavvotelt. Utenfor spraker et bål. Innenfor sitter og ligger 10 personer og lytter til den montone lyden fra en tromme.
Trommeslager er Kyrre Gram Franck, forstander i Sjamanistisk Forbund som nylig ble godkjent som trossamfunn av Fylkesmannen i Troms.
Nå leder han en seremoni i det som etter sjamanistsk tro og tradisjon er panterens måned.
En reise til åndeverdenen
Målet med tromminga er å bringe deltakerne i transe eller ekstase for en symbolsk reise over i åndeverdenen. Her kan man møte og få hjelp fra panteren eller andre såkalte kraftdyr.
Sjamanisme er en verdensreligion med utspring i urfolkkulturer som den samiske og indianske. Kjernen er troen på at alle ting er besjelet og står i samband med hverandre, mennesker, dyr og planter. Naturen er sjamanismens tempel.
Til nå har praktiseringa av sjamanistske ritualer vært lite formalisert og uten gyldighet i forhold til lov og rett. Med godkjenninga av Sjamanistisk forbund som trossamfunn ligger det an for utpeking av forstandere (sjamaner) som kan forrette både dåp eller navneseremonier, vielser og begravelser.
Sjamanistisk forbund jobber for godkjenning som trossamfunn over hele landet. Gjennombruddet i Troms, som kom etter lang og omstendelig saksbehandling, har gjort dette til et realistisk mål. Med godkjenning følger også økonomisk støtte fra staten.
(saken fortsetter under videoen)
- Klar til å overta
To av landets mest kjente sjamaner er glad for denne utviklinga.
- Vi ser jo at kirkene tømmes. De holder jo på å selge kirker, og vi er klar til å overta, sier Eirik Myrhaug fra Gratangen i Troms til NRK Sápmi.
– Den tiden er jo også over at kirken kunne bruke maktmidler for å skremme folk inn i menigheten. Det er jo veldig vanlig å si i dag at Gud er død, og at kirken er bare for de store høytider, sier Ailo Gaup. Han er bosatt i Oslo, men har røtter i Kautokeino.
Forsker og sjamanismeekspert Trude Fonneland ved Universitetet i Tromsø bekrefter at sjamanbevegelsen er i sterk vekst i Norge, anført ikke bare av samiske, men også etnisk norske sjamaner.
Vil vekke debatt
Fonneland tror det nye sjamanistske trossamfunnet vil vekke debatt, etter hvert som det kommer i "drift" og blir mer synlig i samfunnsbildet.
– Det er klassisk at ulike new age-bevegelser anklages for å stjele elementer fra gamle tradisjoner. I samiske miljøer er enkelte positive til den moderne sjamanismen, mens andre er negative. Det kommer også fram på forbundets Facebook-side, sier forskeren til nettavisen fritanke.no
Fonneland vil ikke selv gå god for negativ kritikk om at Sjamanistisk forbund representerer en kunstig og konstruert nyreligion som låner der det passer for gamle tradisjoner og mikser med nye ideer. På spørsmål om dette fra publikasjonen til Human-Etisk Forbundsvarer hun:
– Religioner har alltid vært nye på et tidspunkt, og alle religioner er i ulik grad i endring. Dette er ikke unikt for sjamanismen, men er en naturlig utvikling for alle religioner. Nyreligiøsitet møter alltid denne kritikken, men også kristendommen ble i sin tid konstruert.
Se alle videoen fra Gorm på tur her!
Les mer i papirutgaven av Nordlys lørdag!