God tone tross uenighet

INGEN SURE MINER: Aktor Lars Fause (t.v.) hilser på Aleksander  
Veselov, generaldirektør i det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol.

INGEN SURE MINER: Aktor Lars Fause (t.v.) hilser på Aleksander Veselov, generaldirektør i det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Tvist har ikke skapt dårlig stemning.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Selv om helikopterkrangelen på Svalbard har havnet i retten, benektes det både på norsk og russisk side at det har ført til et dårligere samarbeidsklima.

Tirsdag ble rettssaken mot det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol (TA) avsluttet. Nord-Troms tingrett har brukt to dager på å behandle saken, og dom ventes å falle om to uker.

Aktor Lars Fause la ned påstand om en foretaksbot på 50.000 kroner for det han mener er ulovlig helikopterflyging på Svalbard. Gruveselskapets flykonsesjoner gjelder kun for aktivitet tilknyttet gruvedrift, og Sysselmannen reagerte derfor da de oppdaget at TA hadde latt et russisk filmselskap benytte seg av helikopteret i september 2007.

Bruker traktaten

Forsvarer Nadia Thraning la vekt på at gruveselskapet hele tiden har spilt med åpne kort.

– Selskapet har hatt flygetillatelse, men har tolket den annerledes enn norske myndigheter, sa hun i retten. Thraning stilte seg også undrende til de begrensningene Luftfartstilsynet har satt for luftfarten på Svalbard, og viste til likebehandlingsprinsippet i Svalbardtraktaten.

I sin prosedyre avviste aktor Fause russernes henvisninger til Svalbardtraktaten.

– Traktaten får ikke anvendelse for luftfart, påpekte Fause, og la til at et foretak ikke kan komme med innsigelser basert på traktaten.

– Det er det kun stater som kan gjøre, opplyste Fause.

God tone

Generaldirektør Aleksander Veselov i TA mener rettssaken ikke vil forverre forholdet mellom Russland og Norge – tvert imot.

– Rettssaken vil oppklare de misforståelser som har vært, og føre til et bedre og ryddigere forhold mellom oss og Norge, sier Veselov.

Han har ikke noe å utsette på kontakten med Sysselmannen.

– Vi har et godt og avklart forhold til Sysselmannen, og diskuterer alle spørsmål åpent og ærlig, mener Veselov.

Sysselmann Per Sefland synes partene har hatt en god tone under hele prosessen.

– Vi har et greit forhold til russerne på Svalbard, og har klart å holde uenigheten på et profesjonelt nivå, sier Sefland.

Norge tøffere

Russlandsforsker Jørgen Holten Jørgensen ved Fridtjof Nansens Institutt har tidligere jobbet som tolk hos Sysselmannen og kjenner forholdene godt. Jørgensen mener det ikke er Russland, men Norge som nå strammer grepet på øygruppa.

– Russland har kjørt en mer selvsikker linje i utenrikspolitikken de siste årene, men ikke på Svalbard, der det motsatte har vært tilfelle. Det virker som russerne i stadig større grad anerkjenner norsk jurisdiksjon, sier Jørgensen.

Han påpeker at det er Norge, og ikke Russland som har endret adferd forut for denne saken.

– Det er ikke noe nytt at russerne står bak flygninger som ikke er gruverelaterte, men det er nytt at Norge slår ned på det, mener Jørgensen.

Artikkeltags