Røntgenbildet viste at kirurgen hadde glemt verktøyet i magen hans. Likevel ville han ha samme lege da redskapen skulle opereres ut.

To svært alvorlige rutinefeil er grunnen til at Thorvald M. Pettersen (54) atter en gang er pasient på Universitetssykehuset Nord-Norge – og at fem operasjoner på et år ble til seks.

– Begge rutinesviktene burde vært unngått. Og den ene av dem irriterer meg, sier Pettersen til Nordlys.

Første svikt skjedde da tellingen av operasjonsverktøy sviktet etter den femte operasjonen. Dermed overså operasjonsteamet at Thorvald hadde et 20 centimeter langt bøyelig metallverktøy med skumgummi overtrukket med en strømpe i magen da han ble sydd sammen igjen.

Overså røntgenbilder

Noen dager etter operasjonen ble det tatt røntgen av pasienten. I journalen påpeker røntgenlegen at det er et fremmedlegeme på bildet – uten at det ble undersøkt videre.

– Jeg var lykkelig over at tarmen var operert inn igjen etter å ha hatt utlagt tarm i et år, sier Pettersen til Nordlys.

For et år siden fikk han konstantert tykktarmkreft. Komplikasjoner gjorde at han etter en tid måtte få utlagt tarm.

– Kort oppsummert kan jeg si at jeg har hatt følelsen av å stå med en fot i helvete det siste året.

For en drøy uke siden ble han sendt hjem til Målselv. Få dager etter fikk han feber. Første gang han tok kontakt med legevakta i hjemkommunen, fikk han beskjed om å ta en paracet – og legge seg.

– Men man blir ikke kvitt verktøy som ligger igjen i buken med paracet, humrer Pettersen.

Søndag ble han sendt med ambulanse til UNN. Denne gangen ble verktøyet oppdaget på røntgenbildene.

– Om jeg har tillit til UNN etter dette? Ja, det har jeg. Det er menneskelig å gjøre feil. At noe ble glemt i magen er et hendelig uhell

La seg flat

– Det var legen som hadde operert meg som fortalte meg hva som hadde skjedd. Han sto ved enden av sengen min og sa han hadde veldig triste nyheter til meg, forteller Pettersen.

– Kirurgen har gjort en fantastisk jobb med å lappe tarmen sammen. Derfor ville jeg at han skulle fullføre jobben. Jeg har blitt møtt med åpenhet og fått god informasjon, sier hardhausen.

Leder for gastrokirurgisk avdeling, overlege Barthold Vonen, er svært lei seg for at sykehusets rutiner sviktet på to punkter.

– Vi tar dette svært alvorlig, sier han.