Gå til sidens hovedinnhold

Glade, men slitne «svarte får»

Artikkelen er over 12 år gammel

Det ble seint for det norske bandet The BlackSheeps etter MGP-seieren i Århus lørdag kveld.

Trøtte og slitne, men likevel strålende fornøyde, var de på vei hjem søndag ettermiddag.

– De har jo sovet litt, men det ble veldig seint før de kom i seng. Men det må jo være lov etter en slik kveld, sier delegasjonsleder Eva Rutgerson Bie til NTB.

Hun forteller at «de svarte fårene» søndag ettermiddag var på vei hjem fra Århus via København. De hadde fått «pressefri» og skulle slippe å møte journalister og fotografer under mellomlandingen i Oslo.

– De trenger litt fri nå, dette har vært veldig mye for dem, sier Bie.

Hjem til tentamen

De fire ungdommene i bandet The BlackSheeps vant en overlegen seier under Melodi Grand Prix jr. i Århus lørdag kveld. På forhånd var de storfavoritter, og de færreste ble overrasket da de vant. Men selv var de likevel litt overrasket.

– Jeg har det bra, men det har ikke helt gått opp for meg at vi vant. Helt fantastisk, sa vokalisten Agnete Johnsen like etter at hun gikk av scenen i Musikhuset i Århus lørdag kveld.

Statsminister Jens Stoltenberg sendte telegram, og oppmerksomheten fra presse og andre ville ingen ende ta etter seieren.

Nå venter hverdagen med skole og tentamen hjemme i Nesseby. Men masse positiv oppmerksomhet i hjemkommunen unngår de neppe de første dagene.

Hunden Kamilla

The BlackSheeps består av Agnete Johnsen (14), Viktoria Eriksen (15), Emelie Nilsen (15) og Aleksander Touryguin (15), alle fra Nesseby i Finnmark.

Samtlige deltakerland hadde finnmarkingene som sin favoritt under finalen i Musikhuset i Århus. Vinnerlåten «Oro jaska, beana» handler om den feite hunden Kamilla som får så mye usunn mat hos matmor at den til slutt dør. Sangen er blitt spilt utallige ganger på norsk radio i høst, og de mange fansene kan glede seg til et album som er planlagt å komme i løpet av neste år.

– At The BlackSheeps valgte å fremføre deler av teksten på samisk, tilførte låten noe positivt og spennende. Når låten i tillegg har slått så godt an på hitlistene har gruppen gitt et fantastisk bidrag til at samisk høres i det offentlige rom, samisk er rett og slett kult, sier statssekretær Raimo Valle i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som var blant de første til å gratulere.

Fornøyd sametingspresident

Også sametingspresidenten er storfornøyd med seieren.

– Nå er jeg ikke noen stor fan av Melodi Grand Prix til vanlig, men dette er stort. De er veldig flinke, dessuten har sangen slått veldig godt an. Etter finalen regner jeg med at hele Norden vil gå rundt og synge på «Oro jaska, beana», sier sametingspresident Egil Olli til Aftenposten.no.

The Battery fra Surnadal, som består av den unge kvartetten Oddbjørn Sponås, Brage Kristian Einum, Stein Boge og Hans Olav Settem, bidro også i den nordiske finalen med sin låt «Tenke nå!».

I superfinalen konkurrerte The BlackSheeps mot danske The Johanssons, finske Footboys og svenske Jonna.

Det er andre året på rad at det norske bidraget vinner Melodi Grand Prix junior. (ANB-NTB)