TROMSØ: – Har de annet å gjøre, må de omprioritere. Dette er så viktig at de bare må komme, sier en av initiativtakerne, Benn Eidissen, Nord-Norges største private aktør innen barnehagesektoren. Men i går var det slett ikke sikkert hvem eller om noen i det hele tatt vil stille på møtet.

Cup-kamp og politikk

Bak initiativet står de tyngste næringsaktørene i Nord-Norge. Blant mange andre Sparebanken Nord-Norge, Nordlandsbanken, Rapp i Bodø og Hurtigrutene.

– Vi har valgt denne datoen fordi det da er gått nesten en uke siden statsbudsjettet ble lagt frem. Det betyr at vi kjenner innholdet og vet hvilke kompensasjonsordninger som er lagt inn. I tillegg møtes Bodø/Glimt og TIL til semifinale i cupen denne dagen. Det gir oss mulighet til å snakke politikk om formiddagen for deretter å skape et hyggelig samvær rundt fotballkampen, forteller Benn Eidissen.

Avfolkes

Eidissen er i fyr og flamme over mulighetene som kan ligge i dette møtet. Hans fremste mål er at ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift skal fortsette som nå.

– Dersom historikere i 2020 skal se tilbake på det som skjer i dag, vil de se at et bortfall av denne ordningen vil føre til at Nord-Norges befolkning faller fra 450.000 i dag til 320.000. Og det bare på 17 år. Så viktig er det som nå skjer.

Usikkert

– Dette har vi ikke tatt stilling til. Invitasjonen kom nå nettopp, sier Carl I. Hagen, som legger til at arbeidsgiveravgiften er Siv Jensens domene i Frp.

– Dessuten, legger Carl I. Hagen til, på dette tidspunktet har vi heller ikke fått satt oss grundig inn i budsjettet, og heller ikke rukket å behandle det i stortingsgruppen.

SV-leder Kristin Halvorsen lå i går hjemme under dyna med en kraftig forkjølelse, og hennes ansatte på Stortinget kunne derfor heller ikke si hvorvidt hun kan eller vil stille på møtet i Tromsø

Om den fotballglade statsminister Bondevik vil stille, var det heller ikke mulig å få vite i går. Regjeringen var samlet toil regjeringskonferanse, og Bondeviks sekretær, Gunnar Husan var også der, og var derfor ikke tilgjengelig.