H.M. Kongen har utnevnt klinikkoverlege og professor Mads Fredrik Gilbert til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans brede innsats innen akuttmedisin.

Gilbert har i lang tid vært engasjert i solidaritetsarbeid i Palestina, og han har en rekke ganger vært i legetjeneste i området.

Han ble internasjonalt kjent under Gaza-krigen, da han og legekollegaen Erik Fosse lyktes å komme inn i Gaza og dermed var de eneste vestlige vitnene til krigshandlingene.

Han og Fosse ga i 2009 ut boken Øyne i Gaza.

De to legene ble like etter hjemkomsten i januar oppringt og takket for sin innsats i Gaza av statsminister Jens Stoltenberg. Samtidig uttalte utenriksminister Jonas Gahr Støre at Gilbert og Fosse hadde fylt sitt mandat som helsearbeidere på beste måte.

De to fikk nærmest en heltestatus for sin innsats i krigsområdet, og på nettsamfunnet Facebook fikk Gilbert sin egen fanklubb.

Gilbert og Fosse har fulgt opp sitt informasjonsarbeid med omfattende foredragsvirksomhet i 2009 og 2010, nasjonalt og internasjonalt, ifølge Wikipedia.

Da Gilbert var i Gaza sendte han brev på epost, hvor han med egne ord og bilder fortalte om marerittet i Gaza.

Les saken her: " Jeg har vondt, men det går bra, sier han stille mens han ser på meg med et fast blikk"

Dekorasjonen vil bli overrakt ved et arrangement på Universitetssykehuset

Nord-Norge den 16. mai 2013

Nordlys oppdaterer saken.