Gilbert angrer på terroruttalelse

Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Tar avstand fra terroraksjonen mot World Trade Center.

DEL

Mads Gilbert angrer på uttalelsen om støtte til terror som han ga til Dagbladet etter terrorangrepene mot USA i 2001.

– Angrepet på New York kom ikke overraskende, etter den politikken Vesten har ført de siste tiårene. Jeg er opprørt over terrorangrepet, men jeg er minst like opprørt over de lidelsene som USA har skapt. Det er i en slik sammenheng 5.000 døde mennesker må sees. Hvis USAs regjering har en legitim rett til å bombe og drepe sivile i Irak, har også de undertrykte en moralsk rett til å angripe USA med de våpen de måtte skape. Døde sivile er det samme enten det er amerikanere, palestinere eller irakere, sa overlege og professor Mads Gilbert.

– Støtter du terrorangrepet på USA?

– Terror er et dårlig våpen, men svaret er ja, innenfor den konteksten jeg har nevnt, sa Gilbert den gang.

Nå sier han til Dagbladet at uttalelsen var uklok.

– Det var en uklok og uoverveid uttalelse, sier Gilbert mandag.

– Jeg mener at okkuperte eller undertrykte mennesker har full rett til å slåss for uavhengighet, akkurat som vi gjorde under tyskerne. Men jeg er helt imot terror mot sivile, og jeg er også imot terrorangrepet i New York, forteller Gilbert på telefon til Dagbladet og fortsetter:

– Men det som er viktig, er at vi må gå bak, og forstå hva som gjør at våpnene blir brukt slik de blir brukt. Vi må forstå hva økende forskjeller mellom fattig og rik fører til. Hva økt brutalisering og undertrykking fører til. Jeg prøvde å være analytisk, men uttalelsen ble uklok. Jeg er helt imot terror mot sivile, sier Palestina-aktivisten. (©NTB)

Artikkeltags