Gikk igjennom isen

Både små og store har kost seg på skøyter rundt om på vannene i Lofoten de siste ukene. Her fra Hornsvatnet på Vestvågøy.

Både små og store har kost seg på skøyter rundt om på vannene i Lofoten de siste ukene. Her fra Hornsvatnet på Vestvågøy. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Jente slapp med skrekken. Les hennes historie.

DEL

De siste ukene har folk gått med både skøyter og spark på Svolværvannet, men tirsdag gikk en jente gjennom isen. Nå advarer hun andre mot faren, skriver Lofotposten.

– Har du noen gang stått ute på isen, hørt lyden der isen brister, for i løpet av få sekunder å bliomsluttet av det iskalde vannet opp til armhulene.

Sandra (27) fra Svolvær er en av dem som har opplevd nettopp dette, for deretter å kjenne den snikende, iskalde følelsen av nummenhet og redsel bre seg gjennom kroppen.

Sandra og den ett år yngre venninnen Cecilie hadde egentlig tenkt seg på tur på moloen i Svolvær tirsdag formiddag, men siden begge hadde vært på Svolværvannet søndag, der masse folk gikk på isen helt inn til Sætra, så valgte man bort moloen med nok en tur på vannet.

– Det skulle vi ikke gjort, og det skjer heller ikke mer før vi vet at isen er helt trygg, sier de begge til Lofotposten etter hendelsen.

Søndag, med flott vær, var det masse unger og voksne ute på Svolværvannet. Ingen havnet gjennom isen. Selv turgåere med spark, skøyter, og gående med barnevogn, var ute og gikk på Svolværvannet.

– Hva skjedde så tirsdag rundt kl. 11.00 med dere to?

– Da hadde vi parkert bilen ved Knutmarka, og tok turen innover vannet. Vi passerte under hengebrua på Svolværvannet, og da knaket det litt i isen. Omkring 15 meter i retning Sætra braker det brått i isen, og Sandra faller gjennom et 80 cm nærmest rundt hull i isen.

– Det hele gikk så fort at hun bare rakk å slå ut med armene før isvannet rakk henne til armhulene, sier venninnen Cecilie, som perpleks ble stående bare meteren fra henne, trygt på iskanten.

– Heldigvis hadde jeg fast is rundt kroppen, og jeg fikk holdt meg oppe, og unngikk å gå helt under. Nokså forskrekket og iskald fikk jeg karret meg opp på isen igjen, og der ble vi stående lenge, sier Sandra. Begge var livredde ute på isen ti meter fra land, livredde også for å ikke skulle kunne komme seg inn på trygg grunn. Men etter hvert tok de sjansen, og kom seg trygt til land. Deretter ble det en iskald spasertur tilbake til bilen, og rett hjem til Sandra.

Eneste tørre klesplagget på hjemturen for henne var lua.

– I ettertid forstår vi begge hvor nære en alvorlig ulykke vi var, og derfor går vi ut i avisen og advarer folk mot å tro at isen er trygg. Særlig ved den smale passasjen ved hengebrua bør man ikke gå, sier Sandra (27) og Cecilie (26).

Artikkeltags